Izvor: B92, 30.Avg.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Nova serija bombaških napada

Beograd, Bagdad -- Najmanje 17 osoba, među kojima šest policajaca, ubijeno je, a 63 je ranjeno u seriji napada u Iraku, novi je bilans snaga bezbednosti.

To je bio najsmrtonosniji dan od početka Ramazana 22. avgusta. Pet policajaca i troje civila, među kojima jedno desetogodišnje dete, poginulo je, a 20 je ranjeno, od kojih 13 policajaca, u samoubilačkom napadu automobilom-bombom na policijsku stanicu u Aš-Šarkatu, 270 kilometara severozapadno od Bagdada, rekao je lokalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnik policije.

Kako je saopšteno, u Sindžaru, nedaleko od granice sa Sirijom, četvoro civila, među kojima dvoje dece, ubijeno je u eksploziji na pijaci, a 23 je povređeno.

Jedan policajac i jedan civil ubijeni su kada je nepoznati napadač iz vozila pucao na njih na kontrolnom punktu u Mukdijahu, 100 kilometara severoistočno od Bagdada. U tom napadu su ranjena četiri policajca.

U Bagdadu je ubijen jedan vojnik u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil.

Ranjeno je troje ljudi, među kojima još jedan vojnik, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka.

Dvoje civila je poginulo, a 13 je ranjeno u eksploziji motora u Bagdad al-Daždidi, istočno od prestonice.

Bombaši oslobođeni pre napada?

Počinioci napada u Bagdadu od 19. avgusta, u kojima je poginulo oko 100 ljudi, prethodno su bili u američkom zatvoru na jugu Iraka, ali su iz njega oslobođeni, izjavio je danas jedan zvaničnik iračkog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Bombaš-samoubica koji je aktivirao bombu ispred Ministarstva spoljnih poslova je oslobođen pre tri meseca iz zatvora Buka", kojim upravlja američka vojska u Iraku, rekao je neimenovani irački zvaničnik.

On je rekao da je i drugi napadač pušten iz istog zatvora pre nekoliko meseci.

Oko 100 ljudi je 19. avgusta poginulo u šest eksplozija u Bagdadu. Bombaši-samoubice su aktivirali i kamion-bombu ispred zgrada ministarstava spoljnih poslova i finansija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napad na policijsku stanicu u Bagdadu

Izvor: RTS, 29.Avg.2009, 12:15

Najmanje 15 osoba poginulo, a 31 povređena u dva odvojena bombaška napada na severu Iraka. Strahuje se da broj žrtvava nije konačan. Nasilje pojačano od kada su se američki vojnici povukli iz gradova...U dva odvojena bombaška napada na severu Iraka, poginulo je najmanje 15 osoba, a 31 je ranjena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.