Napadi u Iraku, najmanje 15 mrtvih

Izvor: RTS, 29.Avg.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi u Iraku, najmanje 15 mrtvih

Najmanje 15 osoba poginulo, a 31 povređena u dva odvojena bombaška napada na severu Iraka. Strahuje se da broj žrtvava nije konačan. Nasilje pojačano od kada su se američki vojnici povukli iz gradova.

U dva odvojena bombaška napada na severu Iraka, poginulo je najmanje 15 osoba, a 31 je ranjena saopštila je policija.

U prvom samoubilačkom napadu na policijsku stanicu u blizini mesta Širkat, 300 kilometara severno od Bagdada, ubijeno je najmanje devet, a ranjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 11 osoba. Među poginulima su i četiri policajca.

Pozivajući se na izvore lokalne policije, Rojters je preneo da su u eksploziji uništene mnoge prodavnice, kao i da se očekuje veći broj žrtava.

U drugom bombaškom napadu u gradu Sindžar, 390 kilometara severozapadno od Bagdada, poginulo je šest, a ranjeno 20 osoba.

U Iraku se pojačalo nasilje od kraja juna, kada su se američki vojnici povukli iz gradova, a u bombašim napadima 19. avgusta na više lokacija u Bagdadu poginulo je oko 100 ljudi.

Talas napada pogađa i oblasti severnog Iraka, gde su sve jače tenzije između većinskih Arapa, Kurda i drugih manjina. Većina napada odigrava se u provinciji Nineveh, u blizini Širkata, preneo je Rojters.

Iračka vlada pokušava da dokaže Iračanima da je na visini zadatka što se tiče bezbednosti u zemlji, dok se američke snage pripremaju za postepeno povlačenje do kraja 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.