Iračanin u Švedskoj optužen da je špijunirao za Iran

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračanin u Švedskoj optužen da je špijunirao za Iran

Stokholm -- Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je 46-godišnji Iračanin optužen da je špijunirao za Iran.

Sumnja se da je on špijunirao tako što je prikupljao informacije od iranskih izbeglica u Švedskoj, Belgiji i Holandiji.

Prema rečima tužioca Hans-Jorgen Hanstroma, muškarac čiji identitet nije objavljen, prikupljao je za potrebe Irana lične podatke o arapskim Irancima, poznatim kao Ahvazi, a to je radio predstavljajući se kao novinar jednog arapskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << portala, prenosi AP.

Hanstrom je dodao da je muškarac to radio tokom četiri godine, a da je posao završio u februaru 2019. godine, kao i da se ubacio na forume na internetu na informacije razmenjuju pristalice opozicije.

Šveski tužilac je dodao da je muškarac komiunicirao sa iranskim obaveštajcima putem interneta ili ličnim kontaktom.

Optuženi je negirao krivicu.

Inače, iransku vladu, u kojoj dominiraju Persijanci, često napadaju da se ponaša diskriminatorski prema etničkoj arapskoj manjini Ahvazima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.