Izvor: Blic, 06.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ingrid Betankur kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir

Predsednica Čilea Mišel Bašle izjavila je danas da će predložiti nedavno spasenu Ingrid Betankur za Nobelovu nagradu za mir, prenosi danas čilenaski list "Nasion".

Bašle je za list "Nasion" ocenila da je spasavanje Betankurove i 11 talaca iz džungle 2. jula "velika pobeda demokratije".

Bivša kandidatkinja za predsednika Kolumbije Ingrid Betankur (46), koju su pobunjenici Revolucionarnih vojnih snaga Kolumbije držali više od šest godina kao taoca, oslobođena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je pre četiri dana u akciji kolumbijske vojske.

Betankurova je, nakon oslobanjanja iz zarobljeništva, izjavila da "oprašta svojim napadačima i da je spremna da se bori za mirno okončanje pet decenija dugog gerilskog rata u Kolumbiji".

"Verujem da je Kolumbija na putu ka miru. Doživela sam ovaj trenutak oslobađanja kao mirovnu operaciju, a ne ratnu", rekla je Betankurova i dodala da i dalje oseća da može da služi Kolumbiji kao predsednik.

Betankurova je oteta 2002. godine tokom kampanje koju je vodila u nameri da postane predsednik Kolumbije.

Analitičari ocenjuju da operacija spasavanja veliki politički i vojni poen za kolumbijsku vladu i ujedno snažan udarac za FARK.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.