Indijci potvrdili obaranje F-16, novi sukobi u Kašmiru

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijci potvrdili obaranje F-16, novi sukobi u Kašmiru

Vazdušne snage Indije potvrdile su da je jedan od njihovih "migova 21" oborio pakistanskog lovca F-16. Na tzv. kontrolnoj liniji koja razdvaja Kašmir došlo je do novog sukoba indijskih i pakistanskih vojnika, javlja AP.
Visoki zvaničnik indijske vojske je na konferenciji za novinare istakao da je pakistanska letelica oborena nakon ugrožavanja indijskog vazdušnog prostora.

Maršal Kapur rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je oboreni F-16 bio jedan od nekoliko pakistanskih aviona koji su bombardovali indijsku teritoriju. 
U međuvremenu je indijska vojska saopštila da vojnici Pakistana gađaju minobacačima više od 20 isturenih punktova indijske vojske. Kako navodi agencija došlo je i do pucnjave.
Prema rečima portparola indijske vojske, Pakistanci su danas napali isturene punktove. Portparol tumači ovaj napad kao "ničim izazvano" kršenje primirja iz 2003. godine.
Minobacači sa pakistanske strane pogodili su i pojedina civilna područja, a ranjen je vojnik koji nije bio na dužnosti i jedna žena, prenosi AP.
Do razmene vatre na graničnoj liniji u Kašmiru došlo je i u toku noći.
Ranije danas došlo je do, kako su ocenile agencije, smanjenja tenzija između dve države, koje obe imaju nuklearno naoružanje, kada je ministar spoljnih poslova Pakistana izjavio da je Indija predala podatke o vazdušnim napadima na pakistanski deo Kašmira.
Kašmir ne miruje već danima. Juče su pakistanske snage oborile dva indijska aviona i uhapsila jednog pilota, a ubrzo zatim Indija je odgovorila obaranjem jedne pakistanske letelice.
Inicijalna kapisla koja je pokrenula obnavljanje sukoba bio je bombaški napad u blizini Srinagara, kada je stradalo najmanje 40 indijskih vojnika. Odgovornost za taj samoubilački napad preuzela je pakistanska islamistička grupa Džaiš-e Muhamed.
Indija zbog toga optužuje Pakistan da nije uradio ništa kako bi "slomio" tu terorističku organizaciju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je u telefonskom razgovoru sa indijskim premijerom Narendrom Modijem izneo očekivanje da će brzo doći do razrešenja krize između Indije i Pakistana. Prethodno su i iz SAD, Kine i Britanije pozvali na suzdržanost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVE TENZIJE: Pakistan opet napada Indiju na kontrolnoj liniji u Kašmiru

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2019

Na tzv. kontrolnoj liniji koja razdvaja Kašmir došlo je do novog sukoba indijskih i pakistanskih vojnika..Indijska vojska je saopštila da vojnici Pakistana gađaju minobacačima više od 20 isturenih punktova indijske vojske. Kako navodi agencija, došlo je i do pucnjave...Prema rečima portparola...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

VAZDUŠNI BOJ INDIJE I PAKISTANA: Duel SU-30 i F-16

Izvor: Večernje novosti, 28.Feb.2019

U vazdušnom boju indijske i pakistanske avijacije 27. februara učestvovala su ukupno 32 aviona, javlja televizija NDTV U vazdušnom boju indijske i pakistanske avijacije 27. februara učestvovala su ukupno 32 aviona, javlja televizija NDTV.Prema pisanju medija, Ratno vazduhoplovstvo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.