Zašto je sporan Kašmir

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je sporan Kašmir

Posle skoro pola veka, izbio je sukob između Indije i Pakistana na teritoriji Kašmira. Ova oblast je najveća militarizovana zona na svetu gde su se vodili ratovi i pogranični sukobi.
Napetost između Indije i Pakistana nastala je posle samoubilačkog bombaškog napada u indijskom Kašmiru sredinom februara, kada je stradalo oko 40 pripadnika indijskih paravojnih formacija. Usledio je indijski vazdušni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napad na kamp za obuku islamske grupe Jaiš-e-Mohamed u regionu Balakot na pakistanskoj strani Kašmira.

Poslednji put to se dogodilo 1971, a zemlje su nekoliko puta ratovale. Kašmir se nalazi na zapadnom delu Himalajskog masiva i na 1.700 metara nadmorske visine, u graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine. Tako je i podeljen, ali zbog nepriznavanja, ostao je sporna oblast.
Po sticanju nezavisnosti Indije 1947. godine, pod pritiskom Muslimanske lige odlučeno je da se stvori i Pakistan, a pojedinim poluautonomnim oblastima ostavljeno je da same odluče o svojoj sudbini.
Kašmir je bio kneževina sa većinskim muslimanskim stanovništvom, čiji je vladar bio hinduista. Kada su severnu granicu Kašmira prešla naoružana muslimanska plemena, za maharadžu je to bila invazija i pozvao je Indiju u pomoć. Ubrzo je potpisan dokument o priključenju Kašmira Indiji, a indijska vojska je došla na teritoriju Kašmira.
Pakistan je protestovao protiv toga i do danas nije priznao Kašmir za deo Indije. Naredne godine, 1948, ustanovljena je linija prekida vatre koja je podelila Kašmir na severnu, pakistansku i južnu, indijsku polovinu.
Godine 1962. izbio je kinesko-indijski sukob, koji je završen kineskom okupacijom regiona Aksai. Usledili su sukobi Indije i Pakistana, a posledica toga je stvaranje države Bangladeš na istoku Pakistana.
U Kašmiru je sukob trajao do 1972, kada je Indija vratila Pakistanu oduzetu teritoriju.
Indija kontroliše oko 43 posto kopnene površine i 70 odsto njenog stanovništva. Pakistan 37 posto teritorije, dok Kina kontroliše preostalih 20.
Pošto su i Indija i Pakistan u međuvremenu postali nuklearne sile, spremne su da se uzdrže od eskalacije, što od njih očekuju susedna Kina i Sjedinjene Države.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Azijsko bure baruta! Zašto je sporan Kašmir?

Izvor: Mondo, 28.Feb.2019

Posle skoro pola veka, izbio je sukob između Indije i Pakistana na teritoriji Kašmira. Ova oblast je najveća militarizovana zona na svetu gde su se vodili ratovi i pogranični sukobi. Evo zašto...Napetost između Indije i Pakistana nastala je posle samoubilačkog bombaškog napada u indijskom Kašmiru...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.