Indija: Nastavljeni protesti protiv zakona o državljanstvu

Izvor: B92, 25.Dec.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija: Nastavljeni protesti protiv zakona o državljanstvu

Više hiljada ljudi protestovalo je u prestonici Indije Nju Delhiju i severoistočnoj državi Asam protiv novog zakona o državljanstvu koji je uvela vlada.

U Gauhatiju, glavnom gradu Asama, demonstranti su pevali patriotske pesme pozivajući na jedinstvo, slikali na platnima i pravili skulpture.

Protest su organizovali Udruženje studenata Al Asam, Udruženje umetnika Gauhati i umetnička organizacija Saru Kala Parišad.

U Nju Delhiju pisac i aktivista Arundhati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Roj pridružila se demonstrantima i zamolila ih da se čuvaju od snaga bezbednosti.

"Moraćemo međusobno da se štitimo. A sada, kada oni (vladine snage) uđu u domove ljudi, posebno u muslimanskim četvrtima, moramo da patroliramo tim područjima", rekla je Roj.

Od kada je pre dve nedelje donet zakon o državljanstu izbili su masovni protesti širom zemlje, najveći u Utar Pradešu, Karnataki i Asamu, u kojima su poginule 23 osobe.

Premijer Indije Narendra Modi branio je zakon nazivajući ga humanitarnim gestom prema izbeglicama u Indiji.

Zakon omogućava državljanstvo budistima, hrišćanima, hindusima, Džainsima, Parsima i Sikima koji su napustili Pakistan, Avganistan i Bangladeš zbog verskog progona pre 2015. godine.

Kritičari zakona navode da je on diskriminatorski u odnosu na muslimane.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DEMONSTRACIJE KAO IZLOŽBA Nastavljeni protesti u Indiji zbog zakona o državljanstvu

Izvor: Blic, 25.Dec.2019

Više hiljada studenata, umetnika i pisaca protestovalo je danas u prestonici Indije Nju Delhiju i severoistočnoj državi Asam protiv novog zakona o državljanstvu koji je uvela vlada.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.