Ilegalizacija duvana: Cigarete će u Rusiji biti protivzakonite za sve rođene posle 2014. godine

Izvor: Press, 12.Jan.2017, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilegalizacija duvana: Cigarete će u Rusiji biti protivzakonite za sve rođene posle 2014. godine

Zabrana prodaje cigareta mlađim generacijama praktično bi, kroz par decenija, učinila pušenje ilegalnim u čitavoj Rusiji
Rusko ministarstvo razmatra trajnu zabranu prodaje cigareta osobama rođenim posle 2014. godine. Inicijativa dolazi u okviru nacionalne anti-pušačke strategije pokrenute pre pet godina.

Zabrana prodaje cigareta mlađim generacijama praktično bi učinila pušenje ilegalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u čitavoj Rusiji.

Ruski portal Izvestia imao je uvid u dokument naslovljen "koncept državne politike za borbu protiv konzumiranja duvana u periodu od 2017. do 2022. godine i dalje". Rusko Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da dokument postoji i da je već podeljen članovima vlade.


Foto: Volonterske jedinice za sprečavanje prekršaja opominju građane koji puše na autobuskoj stanici u Moskvi; Autor: AP


"Naš cilj je apsolutno ideološki korektan", rekao je Nikolaj Gerasimenko, član državnog komiteta za zdravstvo.

Anti-pušački aktivisti pozivali su na slične mere i u drugim zemljama širom sveta, ali nikada sličan predlog nije bio podržan od strane vlade. 

Pušenje je u Rusiji već protivzakonito u javnim objektima, na stepeništima, stanicama i aerodromima. Uprkos tome, Rusija je zemlja sa izrazito visokim procentom pušača - oko 40 odsto. U određenim prodavnicama, mogu se pronaći pakle cigareta koje koštaju manje od 60 rublji (oko 100 dinara), a ukupna vrednost tržišta duvana u Rusiji iznosi preko 20 milijardi dolara.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.