ISPLIVALI TAJNI DOKUMENTI: Bler i Buš godinama unapred dogovarali invaziju na Irak

Izvor: Kurir, 18.Okt.2015, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISPLIVALI TAJNI DOKUMENTI: Bler i Buš godinama unapred dogovarali invaziju na Irak

Ova informacija sadržana je u dopisu koji je 28. marta 2002. bivši američki državni sekretar Kolin Pauel uputio tadašnjem predsedniku Džordžu Bušu.

LONDON - Bivši britanski premijer Toni Bler doneo je odluku da se njegova zemlja priključi Sjedinjenim Američkim Državama u iračkom ratu čak godinu dana pre nego što je do invazije koalicije na čelu sa SAD na Irak zaista i došlo.

Ova informacija sadržana je u dopisu koji je 28. marta 2002. bivši američki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << državni sekretar Kolin Pauel uputio tadašnjem predsedniku Džordžu Bušu, nedelju dana pre sastanka Buša i Blera na ranču američkog predsednika u Krofordu, u saveznoj državi Teksas.

"Kad je reč o Iraku, Bler će biti uz nas ukoliko se vojna intervencija pokaže neophodnom", napisao je Pauel u dopisu koji su danas objavili britanski mediji.

Emails reveal Blair's 'deal in blood' over Iraq war was forged a YEAR before the invasion http://t.co/JEL4pkjxHf pic.twitter.com/aBX0fPO4gW

"On je uveren u dve stvari: da je pretnja realna i da će uspeh protiv Sadama rezultovati još većim regionalnim uspehom", naveo je svojevremeno Pauel.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.