IS spalio  pilota, Jordan najavljuje osvetu

Izvor: RTS, 03.Feb.2015, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IS spalio pilota, Jordan najavljuje osvetu

Džihadisti Islamske države spalili živog jordanskog pilota. Jordanska vlada tvrdi da je pilot ubijen još 3. januara i najavljuje da će sutra pogubiti džihadistkinju i još trojicu islamista osumnjičenih za terorizam.
Islamska država objavila je video-snimak na kojem je Muat el Kaseasabeh živ spaljen, prenose svetski mediji.

Jordanska vlada potvrdila je da su islamski ekstremisti ubili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zarobljenog pilota, a državna televizija javlja da je Kaseasbeh zapravo ubijen još pre mesec dana, 3. januara, iako Islamska država (IS) na video-snimku postavljenom na internetu tvrdi da ga je danas živog spalila, navodi AP.
Prvi čovek jordanske vojske rekao je porodici zarobljenog pilota da je Kaseasbeh ubijen, potvrdio je u izjavi Rojtersu jedan od članova porodice pilota.
Isti video-snimak objavljen je na sajtovima ekstremista i ima logotip ekstremističke grupe El Furkan, dodaje AP.
Jordan je saopštio da će sutra pogubiti džihadistkinju Sajedu el Rišavi i još trojicu islamista koji se nalaze u pritvoru.
"Smrtna kazna nad Iračankom Sajedom el Rišavi biće sprovedena sutra u zoru", rekao je neimenovani izvor iz jordanskih službi bezbednosti, prenosi Beta.
Vlada te zemlje bila je spremna da pilota razmeni sa Rišavijevom, koja se suočava sa smrtnom kaznom u Jordanu zbog umešanosti u napad na hotel 2005. kada je poginulo 60 ljudi.
Bela kuća je saopštila da se radi na proveri autentičnosti video-snimka, ističući da se solidariše sa Jordanom.
Vašington snažno osuđuje čin Islamske države i poziva na oslobađanje svih zatočenika IS.
IS je oborio jordanski avion krajem decembra blizu grada Rake, uporišta te organizacije na severu Sirije, a islamisti su odmah zatim zarobili Kaseasbeha.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džihadisti spalili pilota živog u kavezu, Jordan preti osvetom

Izvor: Večernje novosti, 03.Feb.2015

Pripadnici Islamske države objavili su video u kome se vidi kako živog spaljuju jordanskog pilota Muata al Kasasbeha.Jordanska vlada apelovala je da džihadisti puste pilota u zamenu sa zarobljenim teroristom, ali do to ganije došlo. Jordan je, kako javljaju mediji, najavio osvetu zbog ubijenog Kasasbeha.Rojters...

Nastavak na Večernje novosti...

ID objavila snimak ubistva jordanskog pilota

Izvor: VOA, 03.Feb.2015

Jordan je potvrdio da je pilot Muat al-Kaseasbeh - ubijen, uz obećanje da taj brutalni čin neće proći nekažnjeno. U Vašingtonu, predsednik Obama je osudio ubistvo kao dokaz "varvarstva" Islamske države...Jordan je potvrdio da je Islamska država ubila jordanskog pilota koga je držala kao taoca,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.