Izvor: Politika, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Htela bih na raspust..."

– ... piše predsedniku Klausu 10-godišnja Tereza, uzrok svađe roditelja, koju je sud smestio, potpuno zdravu, na psihijatrijsku kliniku Specijalno za "Politiku"
Prag, 4. jula – "Gospodine predsedniče, zovem se Tereza i imam 10 godina. Molim vas, pomozite mi. Već nedelju dana ležim na psihijatriji gde me je poslao zli sud", stoji napisano rukopisom osnovca u pismu koje je pre nekoliko dana dobio češki predsednik Vaclav Klaus.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
"Hoću da provedem raspust kao i druga deca", vapi devojčica koju je sud poslao na psihijatrijsku kliniku zato što se zbog nje svađaju roditelji.

Na pismo, ispod kojeg je nacrtano sunce, predsednik je reagovao juče. "Zatražio je od sudije Sladeka da se odmah ovim slučajem ponovo pozabavi i da prvobitnu odluku, ako je moguće, izmeni", prenela je novinarima Alena Velika, novi Klausov portparol.

Klaus nije dobio dopis samo od Tereze. Pisali su mu o ovom slučaju, koji je uzburkao ovdašnju javnost, psihijatri, socijalni radnici, obični građani... Pričekao je s reagovanjem dok nije u motolskoj bolnici sačinjen stručni sud psihijatara iz kojeg proizlazi da je Tereza psihički sasvim zdravo i normalno dete.

"Hvala mu što je stao na moju stranu. Pisala sam mu jer on je najjači", rekla je Tereza novinarima koji su joj saopštili da je predsednik intervenisao kod "zlog suda".

Na sudiju Miloslava Sladeka iz Osmog opštinskog suda u Pragu, koji je Terezu smestio na psihijatriju, svaljuje se, ovih dana, zbog toga drvlje i kamenje u stručnoj i široj javnosti. "To je neverovatna i naprosto sasvim neadekvatna odluka, govorim to veoma diplomatski", izjavio je ministar za rad i socijalna pitanja Petr Nečas. Za hitno puštanje devojčice sa klinike založio se psihijatar Ciril Hošl, inače predsednik Asocijacije evropskih psihijatara, kao i dekani sva tri praška medicinska fakulteta.

Portparol suda Martin Slovaček brani svog kolegu. Sladek, prema njemu, nije znao kuda drugde može da pošalje devojčicu na dijagnostički boravak, a u porodici više nije mogao da je ostavi zbog krajnje poremećenih odnosa. "Taj medijski prasak nije za njega nimalo prijatan, ni u snu nije mogao da očekuje takva reagovanja", dodao je Slovaček.

Pod pritiskom javnosti i odmah posle intervencije predsednika Klausa (kojoj se uzgred rečeno protive zbog "mešanja u poslove suda" neke bivše ustavne sudije), Sladek je doneo novu odluku, ali njen sadržaj ne može da saopšti dok je najpre ne dobiju roditelji. Odluka je danas upućena poštom, ali roditeljima verovatno neće stići pre ponedeljka (sutra i prekosutra su ovde državni praznici – Dan svetih Ćirila i Metodija i Dan Jana Husa). U međuvremenu, Tereza će danas biti premeštena u jednu drugu ustanovu – za zdravu decu.

-----------------------------------------------------------

Žrtva bezobzirne međusobne mržnje roditelja

Od Terezinog rođenja roditelji se svađaju zbog nje. Najpre otac nije hteo da je prizna jer je majka navodno imala ljubavnika. Potom je s detetom hteo da se viđa, sud je doneo odluku da ima pravo da je viđa vikendom, ali Tereza, verovatno i pod uticajem majke, nikad nije uspela sa ocem da izgradi odnos i odbija da ga viđa. Majka je onemogućavala ocu da viđa Terezu i zbog toga ju je sud više puta kažnjavao, ukupno dosad s nekoliko desetina hiljada kruna (jedna kruna vredi oko 2,8 dinara). Uoči raspusta izbio je najteži sukob jer je majka rešila da ode s Terezom na odmor od mesec dana što sud nije odobrio jer bi otac tako izgubio kontakt se detetom. I konačno je sudija dete dao na psihijatrijsku kliniku da se vidi zašto odbija da viđa oca i da li se to nekako može popraviti...

Milan Lazarević

[objavljeno: 05.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.