„Hrvatska imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije“

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2017, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Hrvatska imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije“

Hrvatski predsednik Kolinda Grabar Kitarović negirala je da je u Haškom tribunalu izrečena Hrvatskoj i hrvatskom narodu u državnoj zajednici BiH, jer "Hrvatska nije bila agresor i najviše je učinila za celovitost BiH, a hrvatski narod se uspešno odupreo veliskosrpskoj agresiji".

„Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA, koja se stavila u otvorenu borbu za ostvarenje projekta ’velike Srbije‘. Hrvatska nije napala nikoga“, rekla je Kitarovićeva u obraćanju javnosti, nakon jučerašnje presude haškog tribunala kojom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor na bivšu BiH i učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Hrvatska nije napala nikoga. Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije i oslobodila velike dijelove BiH, spriječila je ponavljanje srebreničkog genocida u Bihaću i to na poziv i Alije Izetbegovića. Na temelju Vašingtonskog sporazuma i Splitske deklaracije Hrvatska vojska uz potporu HVO-a i Armije BiH suočila je Slobodana Miloševića s neminovnim i potpunim vojnim porazom te ga prisilila da sjedne za pregovarački stol i okončala rat u BiH.", rekla je Kitarovićeva.

Ona je rekla da Hrvatska mora da prizna da su neki sunarodnici, kako je rekla, počinili zločine i da oni za to treba da odgovaraju, ali da je "nepravedno da istovremeno nisu kažnjeni srpski i bošnjački zločini nad Hrvatima".

„Hvati i Bošnjaci moraju se izdići iznad toga za dobro oba naroda“, rekla je Kitarovićeva i pozvala bošnjačke čelnike da ova presuda, kako je rekla, ne bude zlupotrebljena i da ne pogorša bošnjačko-hrvatske odnose.

„Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i BiH imale su svoje ishodište u Slobodanu Miloševiću i JNA i ta činjenica u tom sudu nije prepoznata ili je svesno zanemarena“, rekla je ona.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.