Hrvatska: Uklonjena Titova bista iz kancelarije Kolinde Grabar-Kitarović

Izvor: Blic, 18.Mar.2015, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Uklonjena Titova bista iz kancelarije Kolinde Grabar-Kitarović

U kancelariji hrvatske predsednice obavljena je primopredaja umetničkih dela i ostalih artefakata, zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje.

Kako je preneo "Jutarnji list", među više od stotinu dela je i poprsje Josipa Broza Tita, rad vajara Antuna Augustinčića, kao i još jedna gipsana bista i dva portreta rađena tehnikom ulja na platnu.

"U skladu sa odlukom predsednice Kolinde Grabar-Kitarović navedena dela biće predata na korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Muzejima Hrvatskog zagorja", saopšteno je iz predsedničke kancelarije.

Stručno preuzimanje obavili su predstavnici Muzeja Hrvatskog zagorja, Muzeja Staro selo Kumrovec i Galerije Antuna Augustinčića.

Hrvatska predsednica je ranije najavila da će sa Pantovčaka ukloniti Titovu bistu, za koga smatra da je bio diktator.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uklonjena Titova bista iz kancelarije Grabar-Kitarović

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Mar.2015

U kancelariji hrvatske predsednice obavljena je primopredaja umetničkih dela i ostalih artefakata, zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje...Kako prenosi "Jutarnji list", među više od stotinu dela je poprsje Josipa Broza, rad Antuna Augustinčića, kao i još jedno gipsano,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kitarović Tita preselila u muzej

Izvor: Mondo, 18.Mar.2015

Iz kancelarije hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović danas je uklonjena bista Josipa Broza Tita koja će sa ostalim umetničkim delima iz Titove zaostavštine naći mesto u muzeju...Foto: Beta/Hina/Lana SLIVAR DOMINIC..Naime, u kancelariji hrvatske predsednice danas su umetnička dela i ostali...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.