Kitarović Tita preselila u muzej

Izvor: Mondo, 18.Mar.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kitarović Tita preselila u muzej

Iz kancelarije hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović danas je uklonjena bista Josipa Broza Tita koja će sa ostalim umetničkim delima iz Titove zaostavštine naći mesto u muzeju.

Foto: Beta/Hina/Lana SLIVAR DOMINIC

Naime, u kancelariji hrvatske predsednice danas su umetnička dela i ostali artefakti koji predstavljaju zaostavštinu Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje predati na korišćenje Muzejima Hrvatskog zagorja, saopšteno je iz predsedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kancelarije.

Kako prenosi "Jutarnji list", među više od stotinu dela je poprsje Josipa Broza, rad Antuna Augustinčića, a pored toga jedno gipsano, kao i dva portreta, ulja na platnu.

Stručno preuzimanje obavili su predstavnici Muzeja Hrvatskog zagorja, Muzeja Staro Selo Kumrovec i Galerije Antuna Augustinčića.

Hrvatska predsednica je ranije najavila da će sa Pantovčaka ukloniti Titovu bistu, za koga smatra da je bio diktator.

Titova bista se u toj kancelariji nalazila i za vreme prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Uklonjena Titova bista iz kancelarije hrvatske predsednice

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Mar.2015

Iz kancelarije hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović danas je uklonjena bista Josipa Broza Tita koja će sa ostalim umetničkim delima iz Titove zaostavštine naći mesto u muzeju...Naime, u kancelariji hrvatske predsednice danas su umetnička dela i ostali artefakti koji predstavljaju zaostavštinu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.