Izvor: Blic, 02.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hezbolah na britanskoj listi terorističkih organizacija

Britanska vlada je danas saopštila da je vojno krilo libanske radikalne islamističke organizacije Hezbolah stavila na listu terorističkih.

Šeik Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, je izjavio da takva odluka nije iznenađujuća i da je razlog za "veliki ponos i medalja na našim grudima", kako je rekao.

U saopštenju iz Londona navedeno je da "vojno krilo Hezbolaha pruža aktivnu podršku militantima u Iraku, koji su odgovorni za napade i na koalicione snage i na iračke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << civile, uključujući obuku za upotrebu smrtonosnih bombi". Dodaje se da isto krilo, takođe, obezbeđuje podršku "palestinskim terorističkim organizacijama, na okupiranim palestinskim teritorijama, kao što je Islamski džihad".

Odluka se smatra " jasnom porukom da se osuđuje nasilje i podrška terorizmu", uz apel da se okonča teroristička aktivnost i Hezbolah prestane da bude naoružana grupa i počne da učestvuje u demokratskom procesu, pod istim uslovima kao druge libanske političke partije.

"Takva odluka je dokaz da smo na pravom koloseku", rekao je Nasralah na konferenciji za novinare u južnom Bejrutu.

Organizacija Hezbolaha koja deluje u inostranstvu je već bila na listi zabranjenih, na osnovu zakona usvojenog još 2000. godine, a sada se terorističkom smatra čitava njena vojna struktura. Nasralah je zbog ove odluke Britaniju označio "glavnim pristalicom i osnivačem cionističke države". Podsetio je da ona pruža utočište Salmanuu Ruždiju, autoru kontroverznih "Satanskih stihova", u kojima je, kako kaže Nasralah, pokušao da "oskrnavi islam".

Hezbolah je dodat listi na kojoj je sada 45 međunarodnih terorističkih grupa. U Velikoj Britaniji se smatra krivičnim delom podrška i pripadnost takvoj organizaciji, kao i prikupljanje fondova za nju.

Zabrana se, međutim, ne odnosi na političke, socijalne i humanitarne aktivnosti Hezbolaha. Gerilci te organizacije su u leto 2006. godine više od mesec dana ratovali protiv izraelske vojske.

Na osnovu nedavnog dogovora, postignutog preko nemačkih posrednika, očekuje se skora razmena zarobljenika i tela poginulih s Izraelom.

U drugom libanskom ratu poginulo je 1.200 ljudi u Libanu, najviše civila i više od 160 Izraelaca, uglavnom vojnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.