Harvardovac izabran za premijera Tibeta

Izvor: Politika, 27.Apr.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harvardovac izabran za premijera Tibeta

Novi politički vođa Tibetanaca u dijaspori je Lobsang Sangaj, dok 14. dalaj-lama i dalje ostaje tibetanski religijski vođa

Novi politički vođa Tibetanaca u dijaspori je doktor pravnih nauka sa Harvarda Lobsang Sangaj (42), odlučeno je na izborima. To, međutim, ne znači da se dalaj-lama u potpunosti odriče svoje moći i uticaja budući da je i dalje ostao duhovni lider Tibeta, što je daleko važnija funkcija. Analitičari prognoziraju da će mladi intelektualac ipak imati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oštriji pristup od dalaj-lame koji je zagovornik suzdržanog pristupa – „srednjeg puta”.

Novi premijer vlade u izbeglištvu dobio je 27.051 glas, 55 procenata ukupnog biračkog tela Tibetanaca u svetu, i pobedio dva druga kandidata, javio je Rojters.

Za dva najžešća kandidata Lobsanga Sangaja i Tetonga Tenzina Namgijala između ostalog je zajedničko da su se školovali na najprestižnijim američkim univerzitetima – Harvardu i Stenfordu. Treći kandidat Taši Vangdi, koji je dobio najmanje glasova, dosad je službovao kao dalaj-lamin predstavnik u Briselu, Njujorku i Nju Delhiju. Izbori su održani prošlog meseca, a rezultat je saopšten juče u Daramsali, gradu na severu Indije gde je sedište tibetanske vlade u egzilu.

„Izborna komisija Centralne tibetanske vlade njegove svetosti dalaj-lame proglasila je dr Lobsanga Sangaja za trećeg kalon-tripa”, rekao je komesar za izbore Džampal Tosang koristeći tibetanski izraz za premijera.

Sangaj je pravni ekspert rođen u Indiji i nikada nije živeo na Tibetu jer je njegov otac odatle pobegao iste godine kad i dalaj-lama. Kao student u Nju Delhiju bio je vođa Tibetanskog kongresa mladih koji je tražio nezavisnost za Tibet. Kada je dobio Fulbrajtovu stipendiju, na Harvardu je doktorirao pravne nauke, a kasnije je kao istraživač na univerzitetu sarađivao sa kineskim naučnicima i dva puta organizovao sastanke između njih i dalaj-lame.

Proglašenje rezultata izbora zateklo ga je u SAD, ali će kao premijer izbegličke vlade morati da se preseli u Daramsalu.

Sadašnji dalaj-lama, koji ima 75 godina, još početkom prošlog meseca najavio je da će dati ostavku na mesto političkog vođe vlade u egzilu, ali da će i dalje ostati tibetanski duhovni lider. Laureat Nobelove nagrade, koji je već decenijama u prvim redovima borbe za slobodu Tibetanaca, poručio je da će svoj „formalni autoritet” predati novoizabranom lideru.

On će zadržati mnogo značajniju ulogu tibetanskog duhovnog vođe i veoma jasno je poručio da će ostati posvećen aktivnoj borbi za „pravedni cilj Tibeta”.

„Još od šezdesetih godina prošlog veka stalno naglašavam da je Tibetancima potreban lider kojeg će slobodno izabrati tibetanski narod i kome može pripasti moć. Sada je očigledno došlo vreme da to bude urađeno”, rekao je dalaj-lama.

Premda je imao objedinjene funkcije političkog i religijskog vođe Tibetanaca u dijaspori, dalaj-lamino delovanje je obeležio prilično pomirljiv stav koji bi, prema mišljenju analitičara, mogao da bude zamenjen dosta energičnijim pristupom mladog naslednika.

„Pozivam svakog Tibetanca i prijatelje Tibeta da mi se pridruže u zajedničkom cilju da ublažimo patnje Tibetanaca u okupiranom Tibetu i da vratimo njegovu svetost na zakonito mesto”, rekao je Sangaj Bi-Bi-Siju posle saopštavanja izbornih rezultata.

Reagujući na najave o povlačenju dalaj-lame sa političke funkcije, Peking je ocenio da je to „običan trik” i poručio da je tibetanska vlada u izbeglištvu ilegalna politička organizacija i da odluka dalaj-lame nema nikakvog značaja za Tibet.

Guverner Tibeta smatra da sadašnji 14. dalaj-lama na zemlji nema pravo da izabere svog naslednika kako on hoće i da mora da sledi versku tradiciju reinkarnacije.

Dalaj-lama, koga Peking doživljava kao separatistu koji je pobegao u Indiju posle neuspele pobune, još ranije je u svojoj autobiografiji „Sloboda u egzilu” nagovestio da se dalaj-lama neće „ponovo roditi” u Kini.

On je napisao da će se, ukoliko Tibet ne bude slobodan, dalaj-lama reinkarnirati na drugom mestu. Međutim, guverner Tibeta Padma Čoling kaže da dalaj-lama nema pravo da napušta instituciju reinkarnacije, naglašavajući tako čvrst stav koji zastupa i zvanični Peking o jednom od najosetljivijih pitanja izbora naslednika verskog vođe budista na „krovu sveta”.

D. Vukotić

objavljeno: 28.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.