Haradinaj iz pritvora u Francuskoj pušten na uslovnu slobodu

Izvor: Press, 12.Jan.2017, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj iz pritvora u Francuskoj pušten na uslovnu slobodu

Haradinaju je zabranjen izlazak iz Francuske, a određeno mu je i obavezno javljanje dva puta nedeljno francuskim bezbednosnim strukturama
Sud u Kolmaru odlučio je da uslovno oslobodi Ramuša Haradinaja kojeg su francuske vlasti pritvorile 4. januara na aerodromu u Bazelu po poternici Srbije za ratne zločine tokom 1998. i 1999. godne. To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio njegov advokat Arianit >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Koci koji je prisustvovao današjoj sednici.

Haradinaj neće moći da napusti Francusku, i moraće dva puta nedeljno da se javlja francuskoj poilciji.

Sud je doneo ovakvu odluku na zahtev Haradinajeve odbrane.



Ovaj zahtev je usledio pošto je sud prethodno odlučio da Haradinaj ostaje u pritvoru do službenog zahteva Srbije.

U međuvremenu, njegovi advokati su tražili uslovno oslobađanje, a Srbija je i zvanično podnela zahtev za ekstradiciju uz prateću dokumentaciju na osnovu koje će Francuska odlučivati o izručenju.

Širom Kosova održani su prethodno protesti na kojima su građani tražili oslobađanje Haradinaja.

Skupština Kosova koja je zasjedala 10.januara i koja je na dnevnom redu imala rezoluciju o Haradinaju nakon 11 sati rasprave nije donjela nikakav zaključak. 


Foto: Protest kosovskih Albanaca zbog hapšenja Ramuša Haradinaja; Autor: Fonet/AP


Ranije je ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u pismu Interpolu istakao da zahtev ministra unutarnjih poslova Albanije Saimira Tahirija za ponovnu procenu Crvene poternice raspisane za  Ramušem Haradinajem, predstavlja grubo i nedopustivo mešanje jedne države u suverenitet Srbije.

U pismu glavnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku, Stefanović je podsetio da je Srbija prošle godine jasno ukazala na sve pravne, činjenične i sigurnosne aspekte eventualnog razmatranja prijema Kosova u Interpol.

Stefanović je dodao da zahtev albanskog ministra predstavlja i nedopustivo mešanje u osnovna načela rada Interpola koja se odnose na očuvanje suvereniteta članica i dobrovoljnosti u saradnji nadležnih institucija u području međunarodne operativne suradnje.


Foto: Francuska policija uvodi Ramuša Haradinaja u zgradu suda; Autor; Fonet/AP


"Pravosudni organi Srbije apsolutno su suvereni i nezavisni prilikom vođenja istraga po pitanju krivičnih dela, bilo da su njihovi počinioci srpski državljani ili državljani bilo koje druge suverene države što takozvano Kosovo nije", istakao je Stefanović.

Bivši premijer i vođa Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj uhapšen je u Francuskoj prošle sedmice, po nalogu za hapšenje koji je pre 11 godina izdala Srbija, a zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima u vreme kada je bio jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Njemu je suđeno i na sudu u Hagu, ali je 2012. oslobođen svih optužbi, ali ga Srbija sad traži zbog zločina koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen. 


 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.