Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Mar.2017, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Zajedničko tržište za smanjenje tenzija na Balkanu

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je uspostavljanje zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu "pravo sredstvo" za prevazilaženje napetosti u regionu.

Han je u intervjuu za Dojče vele (Deutche Welle) rekao da je Berlinski proces saradnje zapadnobalkanske šestorke kopiranje osnivačke ideje EU da se intenziviranjem saradnje smire tenzije, navodeći da u Evropi jedino na Balkanu "mir nije stoprocentno uspostavljen".

"Sama činjenica da se grade >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << autoputevi povezuje zemlje. Isto kao i železničke linije. To vodi povećanoj međuzavisnosti. Kada bi se uspostavilo zajedničko tržište, time bi se mogli slediti upravo takvi ciljevi – da se doprinese smirivanju i da se pripreme za evropske integracije", rekao je Han.

Han je rekao da zajedničko tržište neće smanjiti šanse za brži prijem nekih država u EU, kako to neki misle u Crnoj Gori. "Možemo brže uspostaviti zajedničko tržište, nego što će Crna Gora biti primljena u EU. Moguće je da će zemlja profitirati čak i više od drugih zemalja", rekao je on.

Han je rekao je "lično" protiv ideje Evrope u više brzina, navodeći da je bolje da se ulože napori da se smanjuju razlike među članicama.

"Ako to uspostavite, teško da ćete to posle moći da umekšate. Stoga je bolje da se na vreme ulože napori kako bi oni koji zaostaju smanjili razliku. Bolje je da ih ne odvajate. Mi već imamo u nekim oblastima vidove intenzivnije saradnje u EU, ali sam protiv institucionalizacije 'Evrope različitih brzina'", rekao je Han.

Han je rekao da je na Zapadnom Balkanu neophodno popraviti životni standard, ali da je potrebno i unaprediti pravnu sigurnost kako bi se popravili ekonomski uslovi.

Evropski komesar je rekao da je deo problema što EU nije popularnija u nekim zemljama Zapadnog Balkana, to što Brisel nastupa kao neko ko postavlja uslove.

"Kada neko zahteva reforme, onda to nije popularno, pošto se ne zna unapred šta će se zaista desiti. Zbog toga su dobre inicijative kao što je zajedničko tržište, udvostručavanje budžeta za program stipendija Erasmus. Cilj je da ljudi uvide dodatnu vrednost", rekao je Han.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.