Hamnei poziva na spasavanje zemlje od tragičnog razbuktavanja virusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jul.2020, 15:20

Hamnei poziva na spasavanje zemlje od tragičnog razbuktavanja virusa

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ocenio je danas kao "zaista tragičnim" ponovno razbuktavanje kovida-19 u Iranu i pozvao celu zemlju da poštuje zdravstvena uputstva da bi se zaustavilo širenje bolesti.

Iran koji je imao prve slučajeve zaraze u februaru daleko je najteže pogođena zemlja koronavirusom na Bliskom istoku.

"Neka svako ispuni svoju ulogu najbolje što može da kratkoročno prekine lanac prenosa i spase zemlju", rekao je Hamnei tokom video sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa poslanicima, prema odlomcima govora koje je prenela njegova kancelarija.

To je prvo obraćanje iranskog vrhovnog vođe poslanicima novog saziva parlamenta koji je stupio na dužnost krajem maja posle izbora u febrauru, a u kome dominiraju konzervativci i ultrakonzervativci.

Prema njegovom zvaničnom sajtu Hamnei je pozdravio medicinsko osoblje i njihove žrtve i kritikovao neke ljude koji ne čine ni tako jednostavne stvari kao nošenje maske da spreče širenje virusa, rekavši da oseća "sramotu" pred takvim ponašanjem.

Hamnei je govorio u vreme kada se epidemija ponovo širi od početka maja u Iranu.

Prema danas objavljenim zvaničnim podacima 194 ljudi je umrlo a 2,186 novoobolelih konstatovano je u poslednja 24 časa.

Ministarstvo zdravlja je u četvrtak objavilo novi rekordan broja umrlih, 221 u jednom danu.

U zemlji su ukupno registrovana 257.303 zaražena, i 12.829 umrlih, rekla je danas Sima Sadat Lari, portparolka ministarstva zdravlja na televizijskoj konferenciji za novinare.

Vlasti su u borbi protiv epidemije prvo u martu zabranile svako okupljanje i zatvorile škole i trgovine koje nisu važne, a zatim su od aprila postepeno ublažavale restrikcije da bi podstakle privredu zemlje već pogođenu američkim sankcijama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.