HR: Grabar Kitarović položila svečanu zakletvu i postala predsednica

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Grabar Kitarović položila svečanu zakletvu i postala predsednica

Nakon što je na zagrebačkom Markovom trgu polozila svečanu zakletvu, od predsednice Ustavnog suda Jasne Omejec primila predsedničku lentu i odala počast državnoj zastavi, Kolinda Grabar Kitarović postala je prva hrvatska predsednica i započela petogodišnji mandat.

Svečanu zakletvu Grabar Kitarović je završila rečima "Tako mi Bog pomogao", uz gromoglasni aplauz i skandiranje "Hrvatska, Hrvatska", i potom ukazala počast državnoj zastavi. Istoveremeno, sa Tuškanca su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna.

Tokom polaganja zakletve izveden je recital "Himna slobodi" Ivana Gundulića, nakon čega je počela inauguracioni porukom "Biću jedna od vas". Svečanosti je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Zagreb je, preciznije, ugostio 88 državnih delegacija - osam šefova država iz regiona srednje Evrope, predstavnike međunarodnih organizacija u Hrvatskoj, kao i izaslanstva hrvatske vlade i Sabora, kao i brojne ugledne goste iz političkog, kulturnog i javnog života zemlje.

Grabar Kitarović je na pozornicu na Markovom trgu, zajedno sa suprugom Jakovom, stupila uz fanfare nakon pucnja Gričkog topa i zvonjave zvona s Crkve sv. Marka, a dočekali su je sudije Ustavnog suda. Do trga je stigla uspinjačom, prošavši Ćirilometodskom ulicom kroz špalir oduševljenih građana, koji su se s novom predsednicom rukovali, aplaudirali joj, pljeskali, mahali hrvatskim zastavicama i pevali "Zovi, samo zovi".

Polaganju zakletve prethodilo je intoniranje himne "Lepa naša domovino" i odavanja počasti minutom ćutnje poginulima u Domovinskome ratu, uz prigodan muzički program.

Markov trg osiguravaju jake policijske snage, a svečanost inauguracije i propratne aktivnosti nove hrvatske predsednice prati više od 300 novinara.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kitarović položila zakletvu, HR dobila prvu predsednicnicu

Izvor: Politika, 15.Feb.2015

ZAGREB - Nakon što je na zagrebačkom Markovom trgu položila svečanu zakletvu, od predsednice Ustavnog suda Jasne Omejec primila predsedničku lentu i odala počast državnoj zastavi, Kolinda Grabar Kitarović postala je prva hrvatska predsednica i započela petogodišnji mandat...Svečanu zakletvu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.