Guteres uzneo četiri opcije u izveštaju o Gazi

Izvor: RTS, 18.Avg.2018, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guteres uzneo četiri opcije u izveštaju o Gazi

Zaštita palestinskih civila mogla bi biti unapređena raspoređivanjem oružanih snaga Ujedinjenih nacija ili nenaoružanih posmatrača, ili uz proširenu pomoć UN, napisao je u izveštaju generalni sekretar UN Antonio Guteres.
U izveštaju, Antonio Guteres je izdvojio četiri mišljenja, ali nije dao neku posebnu preporuku, prenosi Rojters.

Istakao je da sve opcije zahtevaju saradnju dve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strane, trajni prekid neprijateljstava i dodatne resurse kako bi se osiguralo da su održivi.
"Kombinacija produžene vojne okupacije, stalne bezbednosne pretnje, slabost političkih institucija i ćorsokak mirovnog procesa predstavljaju bezbednosni izazov koji je veoma složen politički, pravno i praktično", napisao je Guteres.
Guteres je rekao da bi naoružani pripadnici mirovne misije UN ili oružane snage koje rade u okviru misije UN mogle bi da budu raspoređeni kako bi pružale fizičku zaštitu, ali ta opcija zahteva odobrenje Saveta Bezbednosti i SAD koja je bliska saradnica Izraela i koja će najverovatnije uložiti veto.
"Civilni posmatrači UN ili koji ne pripadaju UN bi takođe mogli da budu raspoređeni sa specifičnim mandatom kako bi izveštavali o zaštiti i obezbeđivalo lokalnu medijaciju", rekao je Guteres.
Prema njegovim rečima, treća opcija bi mogla da bude produžetak trenutnih programa UN i razvoj humanitarne pomoći kako bi se zadovoljile potrebe palestinskih civila, dok je četvrta opcija slanje dodtnih članova agencije UN za ljudska prva, koordincija i postavljanje političkih službenika kako bi se pojačao monitoring i izveštavanje o situaciji o situaciji, kao i pojačana "vidljivost" UN.
"Najbolji način da se osigura bezbednost i zaštita palestinskih civila je pregovranje o sveobuhvatnom finalnom rešenju arapsko-izraelskog konflikta", napisao je Guteres.
Generalna Skupština UN zatražila je izveštaj u rezoluciji usvojenon u junu, u kojoj je Izrael osuđen za preteranu silu protiv palestinskih civila i u kojoj se osuđuje raketiranje iz Gaze ka civilnim oblastima u Izraelu, bez pominjanja Hamasa koji kontroliše Gazu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.