Guteres položio zakletvu kao novi generalni sekretar UN

Izvor: RTS, 14.Dec.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guteres položio zakletvu kao novi generalni sekretar UN

Antonio Guteres je položio zakletvu kao novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, a tu dužnost će formalno preuzeti 1. januara.
Guteres je zakletvu položio na ceremoniji u Generalnoj skupštini UN, gde je poručio da će lično pomoći u postizanju mira u raznim sukobima i reformisati tu 71. godina staru instituciju da bi postala efikasnija.

Bivši premijer Portugalije je obećao da će svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obaveze kao novi šef UN sprovoditi lojalno i savesno, prenela je agencija AFP.
Guteresu će dužnost predati Ban Kimun, koji je na funkciji generalnog sekretara bio dva mandata.
"Od akutnih kriza u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu i u drugim mestima, do dugogodišnjih sporova, uključujući izraelsko-palestinski konflikt, potrebno nam je posredovanje, arbitraža i kreativna diplomatija", ocenio je Guteres.
Novi generalni sekretar svetske organizacije je da je spreman da se lično angažuje u rešavanju konflikata gde to, kako je naglasio, donosi dodatnu vrednost, preneo je Rojters.
Izbor bivšeg portugalskog premijera za devetog generalnog sekretara naišao je na podršku mnogih diplomata koji Guteresa smatraju veštim političarem koji će moći da prevaziđe podele u Ujedinjenim nacijama, navodi AFP.
Guteres bi već danas mogao da imenuje zamenika i šefa kabineta, prenosi AFP navodeći da bi za drugog čoveka UN mogla da bude izabrana ministarka ekologije Nigerije Amina Muhamed.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.