Guteres o koronavirusu: Situacija je veoma opasna

Izvor: RTS, 18.Feb.2020, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guteres o koronavirusu: Situacija je veoma opasna

Epidemija koja je izbila u Kini nije van kontrole, ali je situacija veoma opasna, kaže generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.
Antonio Guteres, koji je u poseti Pakistanu, rekao je u intervjuu za AP da postoji "ogroman rizik i da moramo da budemo spremni širom sveta za to".

Najveću zabrinutost Guteres je izrazio zbog širenja koronavirusa u oblastima sa "manjkom kapaciteta u zdravstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << službama", posebno pojedinim afričkim zemljama.
Svetska zdravstvena organizacija razmatra načine kako da pomogne u slučaju takvog razvoja situacije, dodao je Guteres.
U Egiptu je nedavno zabeležen prvi slučaj infekcije Kovidom-19, što je pokrenulo strahovanja da će se proširiti na afrički kontinent.
Guteres je konstatovao da je današnji svet, kako je kazao, haotičan, pogođen brojnim krizama.
Guteres je deo krivice za stanje u svetu prebacio na tri vodeće sile – SAD, Rusiju i Kinu – nazivajući njihov odnos disfunkcionalnim, što je, kako je naveo, paralisalo Savet bezbednosti UN.
Guteres u Pakistanu učestvuje na konferenciji posvećenoj 40. godišnjici izbeglištva iz susednog, ratom razorenog Avganistana.
Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao je na 1.873, a među njima je i direktor glavne bolnice u Vuhanu, neurohirurg Lju Džiming, saopštila je Zdravstvena komisija Vuhana.
Ukupno je zaraženo oko 73.000 osoba, a van Kine je od posledica zaraze umrlo petoro ljudi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gutereš: Koronavirus predstavlja ogroman rizik za svet, ali je pod kontrolom

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Feb.2020

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je danas da epidemija novog koronavirusa, koja je počela u Kini, predstavlja "vrlo opasnu situaciju" za svet ali da "nije izmakla kontroli"...U intervjuu za AP Gutereš je rekao da su "rizici ogromni" i da treba širom sveta biti za to pripravan...On je rekao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.