Gustavo Petro novi predsednik Kolumbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2022, 23:03

Gustavo Petro novi predsednik Kolumbije

Prvi levičarski predsednik Kolumbije Gustavo Petro stupio je danas na dužnost obečavajući borbu protiv nejednakosti i preokret u zemlji čija je istorija bila obeležena dugogodišnjim ratom između vlade i geriskuh grupa.

Senator Gustavo Petro, bivši član gerilske grupe M-19, pobedio je izborima u junu konzervativne kandidate koji su obećavali umerene promene tržišne ekonomije, ali nisu privukli birače ogorčene zbog porasta siromaštva i nasilja protiv boraca za ljudska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava i zaštitu životne sredine u ruralnim oblastima.

Petro je pripadnik rastuće grupe levičarskih političara i političkih autsajdera koji pobeđuju na izborima u Latinskoj Americi od kako je izbila pandemija kovid-19 i pogodila najsiromašnije slojeve društva.

Mirovni sporazum iz 2016, između vlade Kolumbije i levičarskog gerilskog pokreta FARK okrenuo je glasače sa nasilnih sukoba ka problemima, pogotovo u ruralnim oblastima, siromaštva i korupcije, što je dovelo do povećanja popularnosti levičarskih partija.

Petro (62) obećao je da će uvesti programe za smanjivanje društvene i ekonomske nejednakosti i ulaganje u ruralne oblasti.

On je akciju protiv trgovine drogom i uništavanje polja koke predvođenu SAD nazvao "velikim neuspehom", ali je naveo da će nastaviti saradnju sa SAD, ali na "ravnopravnim osnovama", što uključuje ulaganje u ruralne oblasti gde je gajenje koke osnovna delatnost.

Petro je takođe najavio ukidanje novih licenci za eksploataciju nafte, iako naftna industrija daje zemlji 50 odsto prihoda, kao i povećanje poreza za bogate.

Inauguraciji novog predsednika Kolumbije prisustvovalo je više šefova država i vlada, a u ime predsednika Srbije ministar inostranih poslova Nikola Selaković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.