Grenland se topi: U jednom danu dve milijarde tona leda

Izvor: Mondo, 16.Jun.2019, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grenland se topi: U jednom danu dve milijarde tona leda

Više od 40 odsto grenlandskog leda je ovog proleća imalo određeni stepen topljenja, ali ukupno topljenje samo tokom subote procenjuje se na veoma zabrinjavajućih dve milijarde tona.

Ta dva kubna kilometra

Foto: MONDO/Danilo Jauković Ilustracija

  enog pokrivača, uopšte nije ni uobičajena niti zanemarljiva količina i povzuje se sa globalnim otopljavanjem.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Izvor: Youtube/CBS News

Iako je Grenland najveće ostrvo na svetu sa velikim količinama leda, veoma je neuobičajeno da se toliko leda istopi u junu. Sezona topljenja traje od juna do avgusta, a najveći deo se istopi u julu, prenela je danas američka televizijska mreža Si En En (CNN).

Aljaska: Pomor foka, nađeno najmanje 60 mrtvih

Tomas Mot, naučnik sa Univerziteta u Džordžiji, specijalizovan za klimu na Grenlandu izjavio je da je iznenadi skok u topljenju leda neuobičajeno ali nije bez presedana.

PLAY DEAD: Studenti "mrtvi" na sednici Bundestaga VIDEO

"To može da se poredi sa onim što smo videli u junu 2012. godine", rekao je Mot podsećajući da je to bila rekordna godina kada je čitavi ledeni pokrivač na Grenlandu iskusio neki stepen topljenja, što se desilo prvi put od kada se vodi evidencija.

PREGREVANJE: Na Aljasci već stiglo leto

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.