Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Nemačkoj

Izvor: RTS, 24.Maj.2020, 15:34

Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Nemačkoj

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj.
Ričard Grenel je na svom Tviter nalogu napisao "Istina", odgovarajući tako na post Dejli vajera da odlazi sa funkcije ambasadora.

Grenel je prethodno oštro osudio kritiku šefa nemačke diplomatije Hajka Masa na odluku Vašingtona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se povuče iz međunarodnog vojnog sporazuma "Otvoreno nebo".
Poručio je Masu da je, umesto što kritikuje odluku SAD, trebalo da poslednjih godina poveća pritisak na Rusiju da ispuni svoje obaveze.  
Grenela mnogi u Nemačkoj zovu "Mali Tramp" jer je nastojao da natera Nemce da vode politiku u skladu sa američkim interesima i bez previše ustezanja je kritikovao i vršio javni pritisak.
Premda su neki njegovi potezi bili direktno kršenje člana 41 Bečke konvencije, koji kaže da diplomate "imaju obavezu da se ne mešaju u unutrašnje poslove" zemlje domaćina, Berlin se nije usudio da protera nepoželjnog izaslanika.
Prvo su nastojali da se sa njim češće sastaju kako bi uspeli da mu objasne nemačku politiku.
Ali, kada su shvatili da on radije ide na događaje u organizaciji AfD-a ili na javne sastanke sa ličnostima i predstavnicima organizacija koje važe za islamofobne ili anti-Merkel i anti-EU nastrojene, nemački zvaničnici su odustali.
Kako je dopisnik iz Nemačke Nenad Radičević bio naveo, nastojali su da ga "politički izoluju" u Berlinu.
Pored mesta ambasadora, Grenel je privremeno obavljao i posao vršioca dužnosti šefa svih bezbednosnih službi SAD.
Na tu funkciju u četvrtak je imenovan Džon Retklif.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

GRENEL NAPUŠTA FUNKCIJU: Odlazi Trampov specijalac za dijalog Beograda i Prištine

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2020

Potvrdio navode na Tviteru..Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. Grenel je na svom Tviter nalogu napisao "Istina" i tako odgovorio na post portala "Dejli vajer" da odlazi sa funkcije ambasadora...True....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.