Grenel o svojoj posredničkoj ulozi: Mini Šenžen zona za Kosovo i Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2020, 12:28

Grenel o svojoj posredničkoj ulozi: "Mini Šenžen" zona za Kosovo i Srbiju

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je ono što on radi da se koncentriše na ekonomske odnose i da se kreira "mini Šenžen zona".

"Smatramo da je to veoma dobra ideja, da kreiramo nova radna mesta u regionu, i da pokušamo da spojimo strane ekonomski, trgovinski", rekao je Grenel u intervjuu za američku televiziju "Njuzmaks" (Newsmax).

On je dodao da tek posle toga mogu da dođu na dnevni red politička pitanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao drugi korak.

Specijalna ekonomska zona Šenžen osnovana je u maju 1980. godine i prva je posebna ekonomska zona u Kini, nakon koje je uspostavljeno još pet posebnih ekonomskih zona.

Mnogi proizvodači orijentisani prema izvoznim tržištima proizvode i sastavljaju robu u toj zoni.

Svetska banka u jednom izveštaju navodi da su karakteristike te zone široka politička i institucionalna autonomija, javno -privatno partnerstvo i velike strane direktne investicije, kao i veliko ulaganje kineske dijaspore.

Grenel nije objasnio svoju paralelu, odnosno šta bi takva zona značila u slučaju ekonomskih odnosa tzv. Kosova i Srbije, da li je reč o nekakvoj ekonomskoj uniji ili samo tesnim ekonomskim odnosima.

On je u intervjuu " Njuzmaksu" još rekao da su "neki takozvani stručnjaci" pritisnuli dve strane da razgovaraju samo o političkim pitanjima.

"Odlučili smo da se uključimo, jer postoji duga istorija sa toliko stručnjaka, takozvanih stručnjaka, koji su ih samo gurnuli u političke probleme, zanemarujući ekonomske", rekao je Grenel.

On je dodao da su mladima na Kosovu i u Srbiji potrebni rad i nada.

"Kada sam razgovarao o problemima mladih na Kosovu i poslovnoj zajednici, kao i u Srbiji, bilo je jasno da žele ekonomski razvoj, žele nova radna mesta, žele nadu", rekao je on.

Grenel je sporazum postignut u aviosaobraćaju nazvao istorijskim, rekavši da je potpisan prvi put posle 21 godinu.

Prema "Njuzmaksu", Prištinu će u Vašingtonu zastupati Hašim Tači i Avdulah Hoti, a Beograd predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

U Beogradu još nije saopšten sastav delegacije koja će ići na sastanak u Beloj kući.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić ne očekuje Trampa na sastanku 27. juna u Beloj kući

Izvor: Danas, 23.Jun.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da ne očekuje da će predsednik SAD, Donald Tramp, prisustvovati sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući 27. juna.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.