Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jul.2015, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki parlament podržao predlog kreditora

Grčki parlament podržao je rano jutros predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), javile su agencije.

Vladajuća Siriza odobrila je Zakon, zahvaljujući podršci poroevropskih opozicionih partija, dok je nekoliko poslanika vladajuće koalicije, uključujući donedavnog ministra finansija Janisa Varufakisa, glasalo protiv.

Poslanici su o dokumenu glasali pojedinačno na plenarnoj sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << skupštine.

Cipras: Prinuđeni smo da prihvatimo!

Grčki premijer Aleksis Cipras još jednom prethodne večeri pozvao parlament da podrži predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), rekavši da alternative nema, čak iako se i on sam ne slaže s predloženim merama.

"Mi u to ne verujemo, ali smo prinuđeni da prihvatimo", rekao je Cipras poslanicima, pred glasanje u parlamentu.

Grčki premijer rekao je i da neće prestati da ispunjava svoje obaveze i da će nastaviti da sprovodi političke i socijalne reforme, kao i borbu protiv korupcije, preneo je Rojters.

Cipras je poslanicima rekao i da je Grčka uputila izazov svetskom finansijskom sistemu.

"Moraćemo da donosimo odluke sa kriterijumom naše odgovornosti", rekao je Cipras, dodajući da je za prethodnih pet meseci vlada Grčke morala da vodi tešku borbu.

"Bilo je i greški i propusta. Nosim odgovornost za to. Ali sam ponosan što smo požrtvovano poveli tu borbu”, rekao je Cipras, prenosi TASS.

Grčki premijer je naglasio da je morala da se vodi teška borba unutar zemlje sa onima koji su "sabotirali napore vlade".

Ali je, kako je rekao, još teža bila neravnopravna bitka sa suparnicima u inostranstvu.

"Uputili smo izazov međunarodnom monetarno-kreditnom sistemu", kazao je Cipras, dodajući da će taj sukob biti nasleđe za Evropu i čitav svet.

Parlament na plenarnoj sednici razmatra zakon o reformama usaglašenim kao prethodni uslov za početak pregovora Grčke I zemalja evrozone o trećem kreditonom program u iznosu od 80 do 90 milijardi evra.

RIA Novosti navodi da je većina poslanika za ratifikaciju predloga zakona, koji je uslov za obnavljanje pomoći za likvidnost grčkih banaka I novog programa pomoći za spas grčke privrede.

Tokom debate veći deo poslanika kritikovao je predlog, ali je govorio da će za njega morati da se glasa.

Podršku namerava da da većina vladajuće koalicije Sirize i Nezavisnih Grka, kao i opozicione Nove demokratije, PASOK-a i Reke (To Potami).

Protiv su Komunistička partija i desničarska Zlatna zora, navodi ruska agencija.

Uoči glasanja, ispred zgrade parlamenta u Atini izbili su sukobi, u kojima su povređena četvorica policajaca i snimatelj agencije Frans pres.

"Izdali su nas!", uzvikivali su demonstranti, prenosi AFP.

Protivnici mera štednje gađali su policiju dimnim bombama ispred zgrade parlamenta u Atini, u kojoj su poslanici počeli debatu o nepopularnim reformama koje Grčka mora da sprovede da bi odblokirala novi paket pomoći evrozone, ali je protest trajao kratko i završen je mirno.

Policija je odgovorila suzavcem na dimne bombe demonstranata, koji su počeli da beže sa trga Sintagma, na kojem se okupilo oko 12.500 ljudi.

Tokom protesta zapaljeni su kontejneri i vozila televizijskih ekipa, ali su se demonstranti ubrzo mirno vratili na trg, dok je nekoliko stotina njih ostalo pod policijskim nadzorom, a oko 30 je privedeno.

Neposredno pre sukoba s policijom, demonstranti su nosili transparente s natpisima "Ukinite paket pomoći!" i "NE politici EU, ECB i MMF!".

Proteste su organizovali sindikat radnika u javnim službama POE-OTA, komunistički sindikat PAME, levičarska grupa ANTARSYA i omladina Sirize.

Uoči debate u parlamentu, Cipras je pozvao na jedinstvo i poručio poslanicima da podrže zakonske mere kako bi izašli u susret zahtevima poverilaca i da ne dozvole da mere "prođu" samo zahvaljujući podršci opozicije.

Cipras je naglasio da ostaje na mestu premijera zbog toga što ima parlamentarnu grupu na koju može da se osloni i da bi mu, u protivnom, bilo teško da obavlja tu dužnost.

On je rekao i da treba raspraviti da li je dilema postavljena pred vladu - sporazum ili "Grexit" - na mestu ili nije.

"Ako neko misli da je ta pretnja realna, mora da razmotri i posledice nesklapanja sporazuma", rekao je grčki premijer.

Govoreći o alternativama koje Grčka ima pred sobom, Cipras je rekao i da bi prihvatanje plana nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji predviđa i privremeni izlazak Grčke na najmanje pet godina iz evrozone, sa sobom nosi i element koji bi srušio vladu.

Ministar finansija Euklid Cakalotos, poručio je da grčka levica treba da prevaziđe stare stavove, inače zemlja neće imati budućnost.

"Mi nikad ne ulepšavamo situaciju", rekao je Cakalotos u parlamentu i dodao da je suviše rano procenjivati sporazum, jer mnogo toga zavisi od onoga što će se dešavati na političkom nivou u Evropi.

Cakalotos je rekao i da će, tokom narednih nekoliko godina, Evropa biti na proveri, a neka od pitanja biće i ona sada postavljena Grčkoj vladi - da li poštuje demokratiju, solidarnost i tako dalje.

Poslanici grčkog parlamenta trebalo je da četvrtka u ponoći da se izjasne o predlogu zakona o strogim merama štednje koje međunarodni kreditori zahtevaju od Atine u zamenu za dodelu trećeg paketa pomoći.

Za usvajanje tih mera bi, prema računici grčkog premijera, trebalo da glasaju proevropske opozicione stranke, dok su se pojedini članovi njegove stranke Siriza pobunili protiv, kako navodi AFP, drakonskih mera štednje.

Među merama o kojima grčki poslanici treba da se izjasne su: podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada...

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Grčki parlament usvojio predlog kreditora

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jul.2015

Grčki parlament podržao je u četvrtak rano ujutru predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM). Za predložene mere glasalo je 229 poslanika, 64 je bilo protiv, a šestoro uzdržano...Vladajuća Siriza odobrila je Zakon,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.