Gradski kalifat Boko harama

Izvor: RTS, 26.Avg.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gradski" kalifat Boko harama

U gradu Gvoza, u državi Borno, na severoistoku Nigerije, islamistička organizacija Boko haram proglasila islamski kalifat.

Lider pobunjeničke džihadističke organizacije Boko haram je na novom video snimku njegove grupe rekao da je formirao islamski kalifat u gradu Gvoza i da taj grad nema više nikakve veze sa Nigerijom, prenosi Tanjug.

"Hvala Alahu koji je omogućio pobedu našoj braći u Gvozi i napravio od njega deo islamskog kalifata", rekao je Šekau >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na video snimku koji traje 52 minuta.

Do video snimka je danas došla agencija AFP. 

"Uz Alahovu milost mi nećemo napustiti grad. Došli smo i ostaćemo ovde", rekao je Šekau koga su SAD proglasile globalnim teroristom, a Savet bezbednosti UN mu je uveo sankcije.

Humanitarna kancelarija UN je ranije ovog meseca potvrdila izveštaje da je Gvoza pod kontrolom pobunjenika.

Veruje se da Boko haram kontroliše i druge oblasti u blizini Gvoze u južnom delu Bornoa, kao i velike delove teritorije u severnom Bornou i najmanje jedan grad u susednoj državi Jobe.

Nije, međutim, moguće napraviti preciznu mapu teritorije koja je dospela u ruke islamista, navodi AFP.

Stručnjaci kažu da su uspesi koje je Boko haram proteklih nedelja ostvario bez presedana i da je ta grupa bliža nego ikad ostvarenju svog cilja da formira strogu islamsku državu na prostoru severne Nigerije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nestalo 35 policajaca u Nigeriji

Izvor: RTS, 26.Avg.2014

Posle napada radikalne islamističke grupe Boko haram na policijsku akademiju kod grada Gvoza nestalo je 35 policajaca. ..Portparol nigerijske policije Emanuel Odžukvu rekao je da je prerano za tvrdnje da su policajce kao taoce u sredu uzeli islamisti, koji su kidnapovali stotine ljudi tokom petogodišnje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.