Ginter Gras o strahu od novog svetskog rata

Izvor: Radio 021, 14.Apr.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ginter Gras o strahu od novog svetskog rata

Preminuli nemački književnik i Nobelovac Ginter Gras u do sada neobjavljenom intervjuu govorio je o patnji kao izvoru svoje inspiracije i strahu od novog svetskog rata za koji bi odgovornost snosilo celo čovečanstvo.

Španski list "Pais" objavio je intervju koji je Gras dao listu 21. marta u svom domu u Libeku i u kojem govori o svojoj novoj zbirci pesama, crteža i novela koju je planirao da izda ove jeseni.

Gras je u ponedeljak umro u 87. godini od posledice upale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pluća.

"Kao što opisujem u svojoj knjizi 'Ljušteni luk', slučajno sam ostao živ kada sam imao 16 godina", rekao je Gras aludirajući na svoje memoare u kojem opisuje da je u poslednjoj godini rata bio pripadnik zloglasne Vafen SS divizije. "U tom periodu od tri ili četiri nedelje, imao sam pet ili šest puta mogućnost da budem ubijen kao što se uostalom dogodilo mnogim mojim vršnjacima. Ostao sam svestan toga i zbog toga mnogo radim kao bih dokazao sebi da sam preživeo", rekao je čuveni pisac.

Pozivajući se na esej "Mit o Sizifu" Albera Kamija u kojem je njegov lik srećan jer sama borba za podizanjem kamena koji će neizostavno ponovo pasti, ispunjava njegovo srce, Gras je naveo da je "u suštini patnja uzrok" njegovog rada.

Prema njegovim rečima, svuda je rat a čovečanstvu preti ponavljanje greške iz prošlosti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.