Ginekolog iz Konga i bivša robinja ID dobitnici Nobela za mir

Izvor: RTS, 05.Okt.2018, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ginekolog iz Konga i bivša robinja ID dobitnici Nobela za mir

Denis Mukvege, ginekolog koji je lečio žrtve seksualnog nasilja u Kongu, i Nađa Murad, jazidska aktivistkinja za ljudska prava i bivša seksualna robinja Islamske države u Iraku, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.
Nobelov komitet je saopštio da su Denis Mukvege i Nađa Murad nagrađeni za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružja za vođenje rata.

"Oba laureata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dala su ključan doprinos za skretanje pažnje i borbu protiv takvih, ratnih zločina", navodi se u obrazloženju odluke.
Denis Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo je više puta bio nominovan, a vest o nagradi zatekla ga je na operaciji. Kada je završio slavio je sa osobljem i pacijentima.
"Treba mi vremena da shvatim šta se desilo. Dok sam operisao čuo sam kako neko vrišti i plače. Bilo je dirljivo videti sve te žene koje su nakon traume ponovo srećne. Ova nagrada pripada njima", Mukvege.
Mukvege je lečio hiljade pacijenata koji su bili žrtve seksualnih napada. Osuđivao je masovna silovanja i kritikovao vladu Konga i druge zemlje jer ne čine dovoljno da zaustave seksualno nasilje nad ženama kao strategiju i ratno oružje. Na čelu je bolnice Panzi u gradu Bukavu na istoku zemlje.

Nađa Murad koja su 2014. godine zarobili i silovali džihadisti Islamske države u Mosulu zastupa jazidsku manjinu u Iraku, izbeglice kao i ženska prava u celini.
Jedna je od tri hiljade devojaka i žena pripadnica Jazidi zajednice, ali i retka koja hrabro priča o zlostavljanju koje je preživela u ropstvu takozvane Islamske države u Iraku. Tako je bilo i prošle godine u Ujedinjenim nacijama.
"Razočarana sam što moja svedočenja, moje suze, nisu dovoljne da nešto preduzmete protiv Islamske države. Šta čekate, što im ne sudite za sve zločine koje su počini", navodi Muradova.
Priznanje i nagrada vredna milion američkih dolara dobitnicima će biti uručena 10. decembra u Oslu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dobitnici Nobelove nagrade za mir su doktor i robinja

Izvor: Vesti-online.com, 05.Okt.2018

Nobelovu nagradu za mir danas su dobili ginekolog Denis Mukvege, koji je lečio žrtve seksualnog nasilja u Demokratskoj Republici Kongo, i aktivistkinja za ljudska prava Nađa Murad, pripadnica Jezida, koja je bila žrtva seksualnog ropstva od strane takozvane Islamske države...Nagrada iznosi devet...

Nastavak na Vesti-online.com...

Nobelova nagrada za mir za borbu protiv seksualnog nasilja u ratu

Izvor: B92, 05.Okt.2018

Kongoanac Denis Mukvege i Nadija Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružja u ratu, saopšteno je danas u Oslu...Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.