Izvor: Blic, 15.Nov.2009, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejts zaustavio objavljivanje fotografija o mučenju

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts zaustavio je dalje objavljivanje fotografija američkih vojnika koji su zlostavljali strane zatvorenike, javio je BBC.

Američka administracija uputila je u petak Vrhovnom sudu zahtev da zabrani objavljivanje ovih fotografija. Zabrana se odnosi na oko 40 fotografija, među kojima se nalaze i one koje prikazuju zlostavljanje zatvorenika u Avganistanu i Iraku.

"Javno prikazivanje ovih fotografija može da ugrozi građane SAD, pripadnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << američkih oružanih snaga ili članove američke vlade zaposlene van SAD", ocenio je Gejts kojem je Kongres prošlog meseca proširio ovlašćenja kako bi mogao za zabrani objavljivanje fotografija.

Portparol Pentagona rekao je da se zabrana odnosi na fotografije korišćene u istrazi sprovedenoj van SAD između 11. septembra 2001. i 22. januara 2009. godine.

Američki predsednik Barak Obama najpre je bio protiv zaustavljanja objavljivanja fotografija, ali je u maju promenio mišljenje i izjavio da od objavljivanja ne bi bilo koristi, već pre štete po ugled SAD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.