Gardijan o globalnoj nejednakosti, Davosu, Trampu...

Izvor: RTS, 23.Jan.2018, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardijan o globalnoj nejednakosti, Davosu, Trampu...

Bogati moraju da odbace ideju da su mnogo bolji od ostalih i da se više posvete društvu, jer će u suprotnom rastuća nejednakost učiniti da što veći broj ljudi živi u strahu i sa sve manje nade, navodi se u komentaru britanskog lista "Gardijan" o globalnoj nejednakosti.
Takav razvoj situacije bi, kako ocenjuje list, bio katastrofa za demokratiju i doveo bi do toga da "trampizam" postane stalna karakteristika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političkog okruženja.

Milijarderi i direktori vodećih svetskih korporacija će na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji počinje danas, razgovarati o nejednakosti i siromaštvu, ali će učiniti malo u vezi s tim, jer ne veruju da se njihovi najbolji interesi poklapaju sa interesima građana.
To je, kako ocenjuje Gardijan, greška istorijskih razmera.
"Bogatima je mrsko da isplate dnevnu zaradu, ali će finansirati filharmonijski orkestar. Zabraniće sindikate, ali će organizovati radionicu na temu transparentnosti u vladi", smatra jedan od vodećih međunarodnih stručnjaka za pitanja globalne nejednakosti Branko Milanović.
Gardijan dalje navodi da politička i ekonomska kriza zahtevaju povratak balansa između nacionalne države i otvorene globalne ekonomije, kao i da je aktuelni model trgovinske globalizacije otvorio vrata za demagogiju, kao što je, kako navodi, demagogija gospodina Trampa.
Demokratija će potpasti pod čini populista, kao što je Donald Tramp, ako ne uspe da se uhvati ukoštac sa posledicama globalizacije, ocenjuje Gardijan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.