Gajenje zmija kao milionski posao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2011, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gajenje zmija kao milionski posao

PEKING -

Selo Cisićao u kineskoj istočnoj provinciji Džeđijang krije smrtonosnu tajnu. Ulaskom u bilo koju kuću u ovom selu, posetilac će se naći oči u oči sa jednim od najstrašnijih stvorenja na svetu - zmijama, od kojih je većina otrovnica.

Kobre, šarke i pitoni su svuda u Cisićaou, poznatom kao selo zmija, gde se reptili uzgajaju kao hrana i za potrebe tradicionalne medicine, donoseći milionsku zaradu meštanima.

"Budući da smo najveći proizvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zmija u Kini, ne možemo da uzgajamo samo jednu vrstu zmija", kaže za AP Jang Hongčang, 60-godišnji zemljoradnik koji je prvi u selu pokrenuo "zmijski biznis".

Jang je još 1985. počeo da prodavnice životinja snabdeva zmijama koje je hvatao u okolini sela. Zabrinut da zmija ubrzo više neće biti u divljini, počeo je da razmišlja o tome kako da ih uzgaja u kući.

Nakon samo tri godine, stekao je pravo bogatstvo, a njegov primer su ubrzo počeli da slede i ostali stanovnici sela.

Danas se u selu uzgaja više od tri miliona zmija godišnje, a ovim poslom se bavi 160 porodica.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, zmije poseduju lekovita svojstva koja utiču na jačanje imuniteta.

Jang danas vodi kompaniju koja ima prepoznatljivi brend. On se, takođe, bavi istraživanjem i razvojem svojih proizvoda koji se kreću od sušenih zmija do zmijskog vina i zmijskog praha.

U početku metod uzgajanja je podrazumevao stavljanje ženki i mužjaka zajedno, ali se, u međuvremenu, istraživanjem proces razvio i postavio na viši stepen. Sada se vodi računa o selekciji ženki, o njihovoj ishrani i inkubaciji jaja kako bi se povećao prinos.

Sa porastom potražnje za zmijskim proizvodima, zarada stanovnika Cisićaoa stalno raste.

"Potražnja za tradicionalnom medicinom je prilično velika u Kini. Zmijski proizvodi se, takođe, izvoze u mnoge zemlje poput SAD, Nemačke, Japana i Južne Koreje", kaže Jang Siubang koji već dvadeset godina uzgaja zmije.

Ali, milionski vredan "zmijski biznis" nije bez rizika. Osim oštre konkurencije iz drugih sela koja su se, u međuvremenu, dala u ovaj posao, postoji i opasnost od samog rukovanja zmijama.

Ujedi zmija, uključujući onih otrovnih, nisu retkost. Mnoge uzgajivače je od sigurne smrti spasla blagovremena injekcija seruma protiv zmijskog otrova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.