Gađan vojni aerodrom u Siriji, više od 14 mrtvih

Izvor: N1 televizija, 09.Apr.2018, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gađan vojni aerodrom u Siriji, više od 14 mrtvih

Vojni aerodrom u središtu Sirije pogođen je s nekoliko raketa, pri čemu je više osoba poginulo i ranjeno, saopštila je službena sirijska agencija SANA pozivajući se na vojni izvor. Ruska vojska i sirijske vlasti optužile su Izrael za napad.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 14 boraca, među kojima i Iranci, poginulo rano jutros u napadu na vojnu bazu u centralnom delu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Sirije.

Za sada se ne zna ko je sproveo napad na vojni aerodrom Tijas (T-4) u Siriji.

"Aerodrom Tajfur je pogođen s nekoliko raketa", javila je SANA, koja je u prvim informacijama saopštila da "sumnja da su napad izvele Sjedinjene Države", ali ih u kasnijim informacijama više nije spominjala.

Pentagon je odmah reagovao utvrdivši da njegove oružane snage "ne izvode vaudušne udare u Siriji".

Napad se dogodio nedugo pošto je američki predsednik Donald Tramp osudio navodni hemijski napad u kojem su u subotu poginulo nekoliko desetina ljudi u pobunjeničkoj zoni blizu Damaska i upozorio da će krivci za to "skupo platiti".

Američki i francuski predsednik su osudili "hemijske napade" u kojima je 7. aprila bilo više desetina mrtvih i za koje se sumnjiči sirijski režim, saopštila je Jelisejska palata.

Tramp i Makron su obećali "snažan zajednički odgovor" i držaće režim u Damasku odgovornim za "neprestano kršenje ljudskih prava", navodi se u saopštenju Bele kuće objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsednika.

Rusija i Sirija optužile Izrael za napad

Ruska vojska i sirijske vlasti optužile su Izrael za napad, prenela je agencija Frans pres.

"Dva aviona F-15 izraelske vojske napala su sirijski vojni aerodrom između 3.25 i 3.53 po moskovskom vremenu (00.25 i 00.53 po srednjoevropskom) tako što su lansirala osam raketa na daljinsko upravljanje sa libanske teritorije, bez ulaska u sirijski vazdušni prostor", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Sirijske vlasti optužile su Izrael da je napao bazu koja se nalazi između Homsa i Palmire u centralnom delu Sirije, a gde se nalaze ruske, iranske i snage libanskog pokreta Hezbolah.

"Izraelski napad na aerodrom T-4 sproveden je pomoću dva avion F-15, koji su bacili nekoliko projektila", javila je agancija Sana koja je prvobitno optužila SAD za napad.

Američko Ministarstvo odbrane i francuska vojska su odmah reagovali navodeći da nisu odgovorni za taj napad.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.