RT: Raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu u Homsu - SANA

Izvor: Vostok.rs, 09.Apr.2018, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu u Homsu - SANA

Izvor: Vostok / RT

Vojni aerodrom u provinciji Homs je napadnut u "raketnom napadu", izveštava sirijska SANA. Iako su sirijski PVO sistemi kako se saopštava presreli najmanje osam projektila, nekoliko ljudi je povređeno i ubijeno.

Nekoliko projektila pogodilo je sirijsku vojnu vazdušnu bazu Tijas u provinciji Homs (poznatu i kao vazduhoplovna baza T-4) u nedelju veče, prenosi SANA, pozivajući se na vojni izvor. Kao rezultat napada, nekoliko osoba je poginulo i ranjeno, dodaje agencija, bez navođenja broja žrtava.



Napad su "verovatno" izvršile Sjedinjene Države, saopštila je agencija, ali američki zvaničnici su čvrsto porekli takve tvrdnje. Dok je Ministarstvo odbrane SAD-a "upoznato" sa izveštajima o rakernom napadu, odbacilo je izveštaje o bilo kakvom učešću SAD-a.



"Trenutno Ministarstvo odbrane ne vrši vazdušne napade u Siriji", saopšteno je iz Pentagona.

"Međutim, nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju i podržavamo trenutne diplomatske napore kako bi se sprečili hemijski napadi u Siriji"

Prema libanskom Al Majadinu, projektili su dišli iz pravca Sredozemnog mora, kroz libanski vazdušni prostor. U međuvremenu, Al Masdar njuz izveštava da su "nepoznati avioni" ušli u sirijski vazdušni prostor iz Libana i te se spekuliše da bi avioni mogli biti izraelski. Kao odgovor na napade, aktiviran je PVO sistem Siriji u vazdušnoj bazi Mezeh, dodaje se u saopštenju.



Skoro tačno pre godinu dana, 7. aprila 2017. godine, Sjedinjene Države su izvršile napad na sirijske vazduhoplovne jedinice u Šairatu, lansirajući 59 krstarećih raketa iz Sredozemnog mora. Tada je Vašington opravdao napad kao "neophodan odgovor" na osnovu izveštaja o hemijskom napadu u provinciji Idlib, bez čekanja na bilo kakvu istragu o incidentu.

Najnovije vesti dolaze kada se Damask suočava sa novim optužbama da je navodno gađao civile hemijskim oružjem, koje je iznela kontroverzna grupa "Beli šlemovi", koja je uvek na prvom mestu u zapadnim medijskim izveštajima vezano za sirijski sukob.



U međuvremenu, Damask je demantovao optužbe, dok je rusko ministarstvo spoljnih poslova osudilo najnovije izveštaje kao još jedan primer "kontinuirane serije lažnih vesti o upotrebi hlora i drugih hemijskih agenasa od strane sirijskih snaga".

Zbog eskalacije tenzija, Združeni štab Centralne komande SAD, navodno je napravio spisak potencijalnih meta i opcija napada na kako bi predstavio Trampu i njegovom timu za nacionalnu bezbednost, saopštili su visoki vojni zvaničnici SAD-a za izraelske medije.

Izraelski zvaničnici su tokom nedelje zagovarali ciljeve napada u Siriji, pozivajući Vašington da se odgovori Damasku za navodni hemijski napad u Dumi. Optužbe je izneo izraelski ministar za strateška pitanja i javnu bezbednost Gilad Erdan, koji je u nedelju rekao da se lično nada da će SAD preduzeti vojnu akciju protiv sirijske vlade. Između niza političara, izraelski lider opozicije Isak Herzog pozvao je takođe SAD da preuzmu "odlučujuću vojnu akciju" protiv Sirije. Ideju o intervenciji Izraela u Siriji podržao je i izraelski glavni rabin Jicak Josef, koji je pozvao svoje pristalice da "pokušaju da zaustave taj masakr".

Bes Donalda Trampa, usredsređen je na Damask i sirijskog predsednika Bašara Asada, koga je američki predsednik nazvao "životinjom". Američki lider takođe je osudio Iran i Rusiju zbog podrške Asadu, rekavši da će Damask "platiti visoku cenu" za najnoviji navodni  hemijski napad.

Tramp je već razgovarao sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, nakon čega su obojica lidera odlučili da formiraju jedinstveni front protiv Rusije na predstojećim sastancima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji su planirani za ponedeljak. Makron je ranije nagovestio da bi Francuska mogla razmotriti jednostrane akcije, uključujući i vojni udar ako se ponovo upotrebi hemijsko oružje u Siriji.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gađan vojni aerodrom u Siriji, više od 14 mrtvih

Izvor: N1 televizija, 09.Apr.2018

Vojni aerodrom u središtu Sirije pogođen je s nekoliko raketa, pri čemu je više osoba poginulo i ranjeno, saopštila je službena sirijska agencija SANA pozivajući se na vojni izvor. Ruska vojska i sirijske vlasti optužile su Izrael za napad...Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava...

Nastavak na N1 televizija...

Američka vojska negira odgovornost za raketni napad u Siriji

Izvor: VOA, 09.Apr.2018

Sirijski državni mediji izvestili su o raketnom napadu na vazdušnu bazu u provinciji Homs u ponedeljak rano ujutru, tvrdeći da ima veći broj žrtava. U izveštajima se navodi da je cilj napada bila baza T4 i optužuje se vojska SAD. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.