Izvor: Blic, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi: Nagazne mine potrebne slabim državama

Libijski lider Moamer Gadafi branio je danas pravo "slabih država" na upotrebu nagaznih mina, i istakao da sporazum kojim se zabranjuje njihovo korišćenje treba da bude izmenjen ili odbačen.



"Moćnim državama nagazne mine nisu potrebne kako bi se odbranile. Mine su sredstvo samoodbrane slabih država", rekao je Gadafi, čija je zemlja, ovog meseca, izabrana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Osamdeset odsto država potpisalo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1997. godine sporazum o zabrani upotrebe nagaznih mina. Libija, zajedno sa još 37 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija nije potpisala taj sporazum, navela je agencija Rojters.

Gadafi je rekao da podržava neke delove tog sporazuma, kao što je uklanjanje svih mina tamo gde je vojna situacija, koja je zahtevala njihovo postavljanje, okončana.

Delovi tog sporazuma, koji ne mogu da budu prihvaćeni prema rečima Gadafija, su kompletna zabrana proizvodnje i upotreba nagaznih mina, kao i uništavanje njihovih zaliha.

"Ukoliko ovo jednostavno odbrambeno sredstvo bude zabranjeno, kako žrtve agresije, koje ne poseduju nikakvo efektivno ofanzivno ili defanzivno naoružanje, mogu da se odbrane od jačeg neprijatelja, koji je u stanju da pređe njihovu granicu i okupira im zemlju", upitao je libijski predsednik.

"Zabrana nagaznih mina, poslednjeg i najslabijeg sredstva za odbranu sopstvene zemlje, znači osuditi slabe narode na kapitulaciju. To znači da oni nemaju načina da se odbrane osim toljagama, sekirama i noževima", rekao je Gadafi.

Ukoliko svet zaista želi da zaštiti čovečanstvo, treba da zabrani proizvodnju i posedovanje oružja za masovno uništenje, poručio je libijski lider.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.