GODIŠNJICA ZAVERE: Kako su pokušali da ubiju Hitlera

Izvor: Mondo, 20.Jul.2019, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GODIŠNJICA ZAVERE: Kako su pokušali da ubiju Hitlera

U Nemačkoj se danas obeležava godišnjica julske zavere kojom su zaverenici na čelu sa Klausom fon Štaufenbergom pokušali da ubiju nacističkog lidera Adolfa Hitlera 20. jula 1944. godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas najpre prisustvuje godišnjoj ceremoniji polaganja zakletve za oko 400 vojnika, a kasnije će se obratiti na komemoraciji u dvorištu zgrade gde je pogubljen vođa zaverenika pukovnik Klaus fon Štaufenberg.

Fon Štaufenberg je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pokušao da ubije Hitlera tašnom-bombom 20. jula 1944. godine, ali je on preživeo atentat, jer je masivni sto sprečio puno dejstvo eksploziva, navodi AP.

STRAŠNI SUD: Dan kada je razorena "duša Srbije" (VIDEO)

Zaverenici su pogubljeni istog dana.

Zbog ključne uloge u ovoj zaveri Klaus fon Štaufenberg danas se u Nemačkoj slavi kao heroj i simbol otpora nacističkom režimu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber Klaus fon Štaufenberg (levo)

Nemačka svake godine organizuje ceremonije zakletvi kako bi obeležila otpor Hitleru unutar vojske i kao inspiraciju za posleratnu armiju, čiju misiju određuje parlament, a ne šef države.

Ovako su nacisti sravnili Beograd!

Istoričari se, pak, i danas spore oko značaja četvorice atentora, odnosno njihovih motiva i posvećenosti demokratiji, a kao razloge navode njihove konzervativne stavove i prethodnu podršku Hitleru.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka danas odaje poštu učesnicima atentata na Hitlera 1944. godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jul.2019

Nemačka danas odaje poštu učesnicima u neuspelom atentatu na nacističkog lidera Adolfa Hitlera pre 75 godina i vođi Operacije Valkira, grofu i pukovniku Klausu fon Štaufenbergu...Ta operacija, nazvana i Julska zavera, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika i civila, najpoznatije je delo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.