Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jul.2019, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka danas odaje poštu učesnicima atentata na Hitlera 1944. godine

Nemačka danas odaje poštu učesnicima u neuspelom atentatu na nacističkog lidera Adolfa Hitlera pre 75 godina i vođi Operacije Valkira, grofu i pukovniku Klausu fon Štaufenbergu.

Ta operacija, nazvana i Julska zavera, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika i civila, najpoznatije je delo otpora Hitlerovom režimu.

Oficir i aristokrata Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. godine ostavio torbu sa eksplozivom na odloženo aktiviranje tokom sastanka u glavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << štabu firera u blizini Rastenburga, sada u Poljskoj.

Atentat nije uspeo i državni udar je sprečen. Hitler je zadobio lakše povrede, a tri učesnika zavere, među kojima i sam Fon Štaufenberg, streljani su iste večeri u Berlinu.

"Oni koji su delovali 20. jula za nas treba da budu primer", rekla je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel koja će danas održati govor u Memorijalnom centru nemačkog pokreta otpora u Berlinu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel odala poštu otporu nacistima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropljane da se suprotstave populizmu, nacionalizmu, rasizmu i antisemitizmu, odajući poštu otporu koji su Nemci pružili nacistima. Na ceremoniji povodom godišnjice neuspelog pokušaja atentata na nacističkog diktatora Adofa Hitlera, Merkel je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.