Izvor: RTS, 28.Jun.2022, 14:13

G7: Razmatramo ograničenje cene ruske nafte; 4,5 milijardi za borbu protiv gladi

Lideri G7 saglasili su se da će istražiti mogućnost uvođenja zabrane transporta ruske nafte koja se prodaje po višim cenama, preneo je "Rojters" koji je imao uvid u zajedničko saopštenje. "Pozivamo sve zemlje sličnih stavova da razmotre da nam se pridruže", navodi se u saopštenju. Lideri su se saglasili i da se bore protiv nesigurnosti u distribuciji hrane za šta će izdvojiti četiri i po milijarde dolara.
Na ovogodišnjem samitu G7, koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održava u dvorcu u Garmiš-Partenkirhenu u Nemačkoj, dominantna tema bio je rat u Ukrajini i ekonomske posledice tog sukoba.

Rojters, koji je imao uvid u zajedničko saopštenje lidera G7, prenosi da će grupa najrazvijenijih država razmotriti ograničenje cena, kako bi sprečili Moskvu da profitira od rata u Ukrajini zbog kojeg su povećane cene energenata.
Izvor iz američke administracije rekao je Rojtersu da bi ograničenje cene nafte koju bi druge zemlje plaćale Rusiji "ograničilo resurse koji su Putinu potrebni za vođenje rata i povećale stabilnost i sigurnost na svetskom tržištu nafte".
Dogovoreno je i da se uvede zabrana na uvoz ruskog zlata kao deo pooštravanja sankcija Moskvi, naveo je jedan zvaničnik EU. 
Osim toga, lideri G7 su odlučili da se bore protiv gladi na svetskom nivou, za šta će izdvojiti četiri i po milijarde dolara.
Polovinu tog novca će obezbediti SAD, naveo je viši američki zvaničnik, a novac će otići na borbu protiv gladi u 47 zemalja.
U saopštenju se navodi da su lideri G7 posvećeni stvaranju "klimatskog kluba" kako bi učvrstili saradnju u oblasti klimatskih promena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.