G7: Izbeglička kriza je problem svetskih razmera, imamo i plan za borbu protiv ekstremista

Izvor: Blic, 27.Maj.2016, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G7: Izbeglička kriza je problem svetskih razmera, imamo i plan za borbu protiv ekstremista

Najveća izbeglička i migrantska kriza u Evropi od Drugog svetskog rata problem je svetskih razmera i treba ga rešavati solidarno, ocenili su danas lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) na kraju dvodnevnog samita u Japanu.

Lideri G7 su se obavezali da će povećati kratkoročnu i dugoročnu pomoć izbeglicama i raseljenima, navodi se u deklaraciji.

Zvaničnicni SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Kanade i Nemačke nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međutim naveli novčani iznos te pomoći.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je G7 odlučila da se ove godine koncentriše "posebno na Irak" i da će za tu zemlju biti izdvojeno 3,6 milijardi evra pomoći.

"G7 apeluje na finansijske institucije i donatore da povećaju svoju finansijsku i tehničku pomoć", naveli su lideri sedam najrazvijenijih zemalja na samitu u japanskom gradu Ise.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je juče učesnike samita da pomognu Evropi u suočavanju s izbegličkom krizom.

Grupa 7 usvojila i plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja

Lideri G7 objavili su danas i akcioni plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja da bi pomogli da se zatvore "kritične rupe" u operativnom kapacitetu i međunarodnoj saradnji.

Plan predviđa i veću razmenu informacija između članica G7 i Interpola, saopšteno je na kraju samita.

Učesnice samita su podržale rezolucije Ujedinjenih nacija koje se odnose na borbu protiv nasilnog ekstremizma.

Lideri su usvojili i planove za poboljšanje bezbednosti na granicama i u vazdušnom saobraćaju, kao i za sprečavanje finansiranja nasilnog ekstremizma, uključujući i sprečavanje trgovine antikvitetima i drugih umetničkih dela kojima se takođe finansiraju ekstremisti.

U saopštenju se navodi da postoje rupe u postojećim operativnim kapacitetima i saradnji i ističe se potreba da se odgovori na nasilni ekstremizam.

Tokom dvodnevnog samita, lideri SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Kanade i Nemačke razgovarali su o brojnim pitanjima, uključujući geopolitičke sukobe, terorizam i pitanje izbeglica, ali je glavni fokus bio na oporavku svetske ekonomije.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grupa 7 usvojila plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja

Izvor: Beta, 27.Maj.2016

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) objavili su danas akcioni plan za borbu protiv ekstremističkog nasilja da bi pomogli da se zatvore "kritične rupe" u operativnom kapacitetu i medjunarodnoj saradnji.Plan predvidja i veću razmenu informacija izmedju članica G7 i Interpola,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.