LIDERI G7 IMAJU CRNE PROGNOZE: Ako Britanci izađu iz EU, smanjiće se investicije i radna mesta

Izvor: Telegraf.rs, 27.Maj.2016, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LIDERI G7 IMAJU CRNE PROGNOZE: Ako Britanci izađu iz EU, smanjiće se investicije i radna mesta

Glasanje za izlazak Britanije iz Evropske unije ozbiljno bi ugrozilo globalni rast, zaključili su lideri G7 na sastanku u Japanu, uz upozorenje da je migrantska kriza u Evropi globalni izazov koji iziskuje globalni odgovor u vidu veće pomoći međunarodnih finansijskih institucija i donatorskih zemalja.

Predstavnici sedam industrijskih svetskih sila su, u završnoj deklaraciji na 32 strane, ukazali da bi izlazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Britanije iz 28-članog bloka negativno uticao na tendencije povećanje globalne trgovine, investiranja i zapošljavanja, prenosi danas Bi-Bi-Si.

U fokusu dvodnevnog sastanka u Ise-Šimi bili su svetski ekonomski izazovi, pred referendum o daljem članstvu Britanije u EU 23. juna, ali su učesnici istakli i niz širih političkih pitanja, uključujući terorizam, geopolitičke sukobe i priliv migranata kao šok "neekonomskog porekla", navodi Rojters.

Oni su u zajedničkom saopštenju izrazili i zabrinutost zbog situacije na Istočnom i Južnom kineskom moru, gde su sporovi u vezi sa polaganjem teritorijalnih prava doveli do pojačanih regionalnih tenzija proteklih godina.

Iako se u dokumentu ne pominje Kina niti njeno širenje u teritorijalno spornim vodama, poziva se na poštovanje slobode plovidbe i mirno rešavanje konflikata, pravnim putem.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

G7: Pitanje svetskog rasta prioritet

Izvor: Beta, 27.Maj.2016

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) istakli su na kraju dvodnevnog samita u Japanu rast svetske ekonomije kao prioritet i ukazali na rizike izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.   "Rast svetske ekonomije je najveći prioritet", navodi se u deklaraciji sa samita u...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.