Izvor: Deutsche Welle, 14.Avg.2022, 14:31

Francuska od novembra ukida obaveznu pretplatu za RTV

Ustavni savet odobrio je ukidanje obavezne RTV pretplate i nametnuo stroge zahteve Vladi - da garantuje finansiranje i nezavisnost javnog servisa. Ova odluka znači i 138 evra više godišnje za 23 miliona domaoćinstava.

Francuski ustavni savet, Conseil Constitutionnel, ne pravi letnju pauzu – ne samo da je odobrio paket pomoći građanima od 20 milijardi evra, već i rebalans budžeta za 2022. - koji uključuje ukidanje RTV pretplate.

Ova odluka znači - >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << 138 evra više godišnje u svakom domaćinstvu sa televizorom - koje do sada nije bilo oslobođeno RTV pretplate. Ali, 38 centi dnevno - da li je to stvarno povećanje kupovne moći uz inflaciju veću od šest odsto?

Javni servis neće biti privatizovan - nego će biti finansiran od poreza odnosno iz državnog budžeta. Na ovaj način bi građani nastavili da sufinansiraju javnis servis, mada indirektno. Upravo to izaziva kritike u Francuskoj - jer postoji rizik da javni servisi postanu zavisni od politike.

Zato su mudraci, les Sages kako ih u Francuskoj zovu, zatražili od zakonodavca da unapred odredi visinu prihoda kako bi dotični mediji mogli da ispune javni zadatak koji im je poveren.

Tabor predsednika Makrona već uverava: Porez na dodatu vrednost neće biti povećan, bar ne iz ovog razloga.

I Vlada i opozicija se vide kao pobednici

Ukidanje pretplate je bilo predizborno obećanje predsednika Emanuela Makrona, koji je ponovo izabran u aprilu. Narodna skupština je to odobrila krajem jula a Senat početkom avgusta.

Potom se više od 120 poslanika najvećeg opozicionog saveza u parlamentu NUPES - sa političarima od krajnje Levice do Zelenih, plus socijalistički senatori - obratilo Ustavnom savetu jer alternativa finansiranja preko PDV-a javnom servisu ne može da obezbedi dovoljan budžet.

Naime, od 2025. PDV koji se koristi za finansiranje u prelaznoj fazi do kraja 2024. kao ni ostali porezi - po zakonu više ne moći da se koriste - za ono za šta nisu namenjeni. Vlada bi u prelaznom periodu trebalo da punudi pravu reformu uz odgovarajuće finansiranje kojim će biti obezbeđen buždet za javni servis.

Ustavni savet

U 70 godina nemačkog radio-televizijskog javnog servisa prvi put neko mora da ode sa čela medijske kuće. Skandal potresa javni servis u Nemačkoj i ponovo pokreće stara pitanja.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj biće uzbudljiv: bez većine, stranka predsednika Makrona mogla bi da zavisi od glasova levičarskog saveza. On i Francuska bi se mogli suočiti sa političkom paralizom.

Nemački medijski javni servis ARD ima sve više protivnika zbog načina na koji izveštava i novca koji troši. Sada je procurio skupoceni „priručnik“ sačinjen za ARD – kako ubediti građane da jejavni servis neophodan.

Presuda Nemačkog ustavnog suda ojačala je položaj javnog servisa. DW je uporedio funkcionisanje pretplate sa Srbijom, Hrvatskom i BiH – svuda je različito, ali sa sličnim lošim ishodom po informisanje građana.

Debata o povećanju pretplate za javni servis dovela je koaliciju u Saksoniji-Anhalt do ivice pucanja. Tamošnji Demohrišćani se protive povećanju zbog čega ih koalicioni partneri optužuju da su bliski desničarima.

Radio i televizijska pretplata je na meti kritika. Njome se obezbeđuju raznovrsnost i kvalitet informacija. Protivnici pretplate govore o „haraču“ kojim se u životu održavaju medijske kuće odane vladajućem sistemu.

Od Nove godine u Nemačkoj stupa na snagu novi sistem prikupljanja TV i radio pretplate. U načelu, od 1. januara 2013. svako domaćinstvo plaćaće 17,98 evra osnovne TV-pretplate mesečno.

Ustavni savet postavio jasna pravila i odredio da će delovati kao neka vrsta sudije koji će obezbediti njihovo poštovanje: za 2022. finansije za javni servis, koja sada delom dolaze iz PDV-a, moraju da budu isto toliko visoka koliko i prihod od pretplate za istu godinu. U principu je to tako – u zakonu je navedeno 3,7 milijardi evra za narednu godinu.

Kako bilo da bilo, sada je po ustavu. Ustavni Savet ovako obrazlaže svoju odluku: Zakonski tekst ne krši zahteve člana 11. Deklaracije o ljudskim i građanskim pravima iz 1789. A tamo piše: „Slobodno saopštavanje misli i stavova je jedno od dragocenih ljudskih prava. Stoga svaki građanin može slobodno pisati, govoriti i štampati, s tim da snosi odgovornost za zloupotrebu ove slobode u slučajevima određenim zakonom."

Skandinavci su već ukinuli pretplatu

Obavezna pretplata je bila glavni izvor prihoda za Radio France, France Télevisions, za programe za inostranstvo kao što je TV 5 Monde, za radio arhivu INA, za orkestre i horove - kao i za TV projekat sa Nemačkom ARTE.

Ove godine je pretpaltom ubrano više od 3,1 milijardu evra, što je manje nego polovina sume koja se na taj način sakupi od građana u Nemačkoj.

23 miliona domaćinstava u Francuskoj koliko sada plaća  RTV pretplatu, u okviru takozvane takse na stanovanje Taxe Habitation - neće to više morati da rade počevši od novembru 2022. A to će na jesen sigruno ponovo pokrenuti političke debate.

Norveška je ukinula RTV pretplatu 2020. i zamenila je porezom koji se zavisi od prihoda građana. Javni servis se takođe finansira porezom u susednim skandinavskim zemljama Danskoj, Finskoj i Švedskoj.

dr,ard

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...


Povezane vesti

Francuska od novembra ukida obaveznu pretplatu za RTV

Izvor: Deutsche Welle, 14.Avg.2022

Ustavni savet odobrio je ukidanje obavezne RTV pretplate i nametnuo stroge zahteve Vladi - da garantuje finansiranje i nezavisnost javnog servisa. Ova odluka znači i po 138 evra više godišnje za 23 miliona domaćinstava...Francuski ustavni savet, Conseil Constitutionnel, ne pravi letnju pauzu –...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.