1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Francuska od novembra ukida obaveznu pretplatu za RTV

14. avgust 2022.

Ustavni savet odobrio je ukidanje obavezne RTV pretplate i nametnuo stroge zahteve Vladi - da garantuje finansiranje i nezavisnost javnog servisa. Ova odluka znači i po 138 evra više godišnje za 23 miliona domaćinstava.

https://p.dw.com/p/4FVyV
Makron na TV-u u Francuskoj
Makron na TV-u u FrancuskojFoto: Jean-Fancois Monier/AFP/Getty Images

Francuski ustavni savet, Conseil Constitutionnel, ne pravi letnju pauzu – ne samo da je odobrio paket pomoći građanima od 20 milijardi evra, već i rebalans budžeta za 2022. - koji uključuje ukidanje RTV pretplate.

Ova odluka znači - 138 evra više godišnje u svakom domaćinstvu sa televizorom - koje do sada nije bilo oslobođeno RTV pretplate. Ali, 38 centi dnevno - da li je to stvarno povećanje kupovne moći uz inflaciju veću od šest odsto?

Javni servis neće biti privatizovan - nego će biti finansiran od poreza odnosno iz državnog budžeta. Na ovaj način bi građani nastavili da sufinansiraju javnis servis, mada indirektno. Upravo to izaziva kritike u Francuskoj - jer postoji rizik da javni servisi postanu zavisni od politike.

Zato su mudraci, les Sages kako ih u Francuskoj zovu, zatražili od zakonodavca da unapred odredi visinu prihoda kako bi dotični mediji mogli da ispune javni zadatak koji im je poveren.

Tabor predsednika Makrona već uverava: Porez na dodatu vrednost neće biti povećan, bar ne iz ovog razloga.

I Vlada i opozicija se vide kao pobednici

Ukidanje pretplate je bilo predizborno obećanje predsednika Emanuela Makrona, koji je ponovo izabran u aprilu. Narodna skupština je to odobrila krajem jula a Senat početkom avgusta.

Potom se više od 120 poslanika najvećeg opozicionog saveza u parlamentu NUPES - sa političarima od krajnje Levice do Zelenih, plus socijalistički senatori - obratilo Ustavnom savetu jer alternativa finansiranja preko PDV-a javnom servisu ne može da obezbedi dovoljan budžet.

Naime, od 2025. PDV koji se koristi za finansiranje u prelaznoj fazi do kraja 2024. kao ni ostali porezi - po zakonu više ne moći da se koriste - za ono za šta nisu namenjeni. Vlada bi u prelaznom periodu trebalo da punudi pravu reformu uz odgovarajuće finansiranje kojim će biti obezbeđen buždet za javni servis.

Ustavni savet
Ustavni savetFoto: AFP/Getty Images

Ustavni savet postavio jasna pravila i odredio da će delovati kao neka vrsta sudije koji će obezbediti njihovo poštovanje: za 2022. finansije za javni servis, koja sada delom dolaze iz PDV-a, moraju da budu isto toliko visoka koliko i prihod od pretplate za istu godinu. U principu je to tako – u zakonu je navedeno 3,7 milijardi evra za narednu godinu.

Kako bilo da bilo, sada je po ustavu. Ustavni Savet ovako obrazlaže svoju odluku: Zakonski tekst ne krši zahteve člana 11. Deklaracije o ljudskim i građanskim pravima iz 1789. A tamo piše: „Slobodno saopštavanje misli i stavova je jedno od dragocenih ljudskih prava. Stoga svaki građanin može slobodno pisati, govoriti i štampati, s tim da snosi odgovornost za zloupotrebu ove slobode u slučajevima određenim zakonom."

Skandinavci su već ukinuli pretplatu

Obavezna pretplata je bila glavni izvor prihoda za Radio France, France Télevisions, za programe za inostranstvo kao što je TV 5 Monde, za radio arhivu INA, za orkestre i horove - kao i za TV projekat sa Nemačkom ARTE.

Ove godine je pretpaltom ubrano više od 3,1 milijardu evra, što je manje nego polovina sume koja se na taj način sakupi od građana u Nemačkoj.

23 miliona domaćinstava u Francuskoj koliko sada plaća  RTV pretplatu, u okviru takozvane takse na stanovanje Taxe Habitation - neće to više morati da rade počevši od novembru 2022. A to će na jesen sigruno ponovo pokrenuti političke debate.

Norveška je ukinula RTV pretplatu 2020. i zamenila je porezom koji se zavisi od prihoda građana. Javni servis se takođe finansira porezom u susednim skandinavskim zemljama Danskoj, Finskoj i Švedskoj.

dr,ard

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.