Izvor: RTS, 25.Avg.2022, 08:38

Francuska, buka i bes zbog karting trke u zatvoru

Upravnik "Fresnesa", drugog najvećeg zatvora u Francuskoj priznao je "grešku u proceni" nakon što je u toj kazneno-popravnoj ustanovi održana karting trka za zatvorenike.
Slike zatvorenika koji se utrkuju u Fresnesu izazvale su buru u francuskoj politici, a  Ministarstvo pravde pozvano je da objasni zašto je odobrena ta ideja.

Karting trka je bila deo jednodnevnih aktivnosti u drugom najvećem francuskom zatvoru zasnovanom na avanturističkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rijaliti TV emisiji pod nazivom "Koh-Lanta". Tog dana bilo je organizovano i plivanje, potezanje konopa i staza sa preprekama.
"Da sam znao da će biti takmičenje u kartingu, uveo bih vrlo jasnu zabranu", rekao je ministar pravde Erik Dupond-Moreti, koji je naredio istragu nakon što su organizatori događaja prošle nedelje postavili video snimak događaja na internet.
Desničarski političari su bili ogorčeni.
"Naši zatvori nisu kampovi za odmor u kojima zatvorenici i čuvari postaju prijatelji", rekao je francuski političar Erik Sioti iz Republikanse stranke.
"Gde je poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama koje vide kako se ovi kriminalci zabavljaju dok izdržavaju kaznu? Gde je strah od kazne?", upitao je Sioti.
Ispostavilo se da su dvojica zatvorenika koji su učestvovali u nekim od aktivnosti na izdržavanju kazne za ubistvo i silovanje.
Nakon što se sve saznalo, organizatori događaja su uklonili snimak sa Jutjuba.
Đibril Drame, organizator iz grada Fresnes, saopštio je da je zatvoru jasno stavljeno do znanja da niko ne može da učestvuje u događaju ako je počinio nasilničko delo.
U izveštaju objavljenom na devet stranica koji je objavilo Ministarstvo pravde navodi se da je to ministarstvo dalo dozvolu bez detalja o kartingu ili korišćenju bazena.
Dupond-Moreti je rekao da je sve bilo ideja organizatora i upravnika "Frensa" Džimija Delista, koji je želeo "trenutak bratske posvećenosti" za zatvorenike, osoblje i lokalno stanovništvo.
Ministar pravde je rekao da odobrava događaj u duhu rehabilitacije zatvorenika, ali da smatra da je karting previše.
Rekao je da će odrediti nove granice za rehabilitacione događaje u zatvorima.
Francuski mediji javili su da su u "Frensu" ranije održavani sportski i kulturni događaji, uključujući koncert sa Filharmonijskim orkestrom Radija Frans u aprilu.
Uprkos nalazima istrage, list Figaro navodi da je događaj odobren na najvišem nivou i da je zvaničnik Ministarstva pravde potpisao snimak kartinga.
Predsednik Emanuel Makron pozdravio je plan ministra da postavi nova pravila za rehabilitacione događaje i rekao da je "ministar pravde u pravu kada podseća šta bi trebalo, a šta ne".
"Kazna zatvora ima značenje u društvu, nije isto što i isključenje iz svega, ona ima za cilj da omogući rehabilitaciju", naveo je Makron.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.