Francuska, Egipat i Jordan pozivaju na usvajanje rezolucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 04:12

Francuska, Egipat i Jordan pozivaju na usvajanje rezolucije

Francuska, Egipat i Jordan pozvali su na usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za zaustavljanje sukoba između Izraela i Palestinaca iz Pojasa Gaze, saopšteno je iz kabineta Francuskog predsednika Emanuela Makrona nakon razgovora sa egipatskimm kolegom Abdelom Fatahom al-Sisijem i jordanskim kraljem Abdulahom.

"Saglasili smo se o tri jednostavna elementa - da raketiranje mora da prestane, da Savet bezbednosti mora da se uključi i da pozovemo na usvajanje rezolucije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže se u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da su se tri zemlje saglasile i o pokretanju humanitarne inicijative za civilno stanovništvu u Pojasu Gaze u saradnji sa UN.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras četvrti put za dve nedelje nije uspeo da usvoji zajedničku izjavu o trenutnoj eskalaciji palestinsko-izraelskog konflikta, koju blokiraju SAD.

"Situacija na terenu nastavlja da se pogoršava, a nedužni civili i dalje ginu i bivaju ranjeni. Ponavljamo: obustavite vatru. Odmah prekinite neprijateljstva", navedeno je u objavi Misije.

Pored Norveške, održavanje sednice su inicirali Kina i Tunis.

Savet bezbednosti UN održao je protekle nedelje tri hitne sednice bez konkretnog zaključka, nakon što su SAD sva tri puta blokirale usvajanje rezolucije u kojoj se poziva na hitan prekid vatre.

Ranije je predsednik Generalne skupštine UN Volkan Bozkir najavio je da će to telo u četvrtak raspravljati o trenutnim sukobima između Izraela i Palestinaca iz Pojasa Gaze.

Razmena raketne paljbe između Izraela i Hamasa počela je 10. maja kod džamije Al Aksa na Hramovnoj gori u istočnom Jerusalimu.

U proteklih osam dana sukoba stradalo je najmanje 220 Palestinaca i 10 Izraelaca.

Bajden: Podržavamo prekid vatre na Bliskom istoku

Predsednik SAD Džozef Bajden juče je u razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom rekao da podržava prekid vatre u sukobu između "Izraela i palestinskih militanata", saopštila je Bela kuća.

"Predsednik je izrazio podršku prekidu vatre i razmotrio američko učešće sa Egiptom i ostalim partnerima kako bi se okončao sukob", navela je Bela kuća, a preneo Rojters.

Bajdenova administracije je juče odbila - treći put - nacrt izjave Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na smirivanje nasilja, i usput je izrazila zabrinutost zbog gubitka ljudskih života, kao i zbog povređenih u osmodnevnom oružanom sukobu.

Putin: Okončati nasilje u izraelsko-palestinskom sukobu

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas na okončanje nasilja na obe strane u izraelsko-palestinskom sukobu, i na pronalaženje načina za rešavanje te situacije.

"Poslednjih dana bili smo svedoci oštre eskalacije na Srednjem

istoku, i svi smo toga svesni i sa zabrinutošću pratimo razvoj situacije u tom regionu", izjavio je Putin na ceremoniji primanja akreditiva stranih ambasadora, a prenosi ruska agencija Tas s.

Predsednik Rusije je naveo da je izbijanje sukoba između Palestinaca i Izraelaca već rezultiralo velikim brojem civilnih žrtava, uključujući i decu.

Putin se osvrnuo i na situaciju u svetu, navodeći da urušavanje strukture kontrole naoružanja, terorističke aktivnosti i pitanja sajber bezbednosti, pored pandemije korona virusa, komplikuju globalnu situaciju.

"Nažalost, globalna situacija je i dalje nestabilna i nastavlja da se pogoršava. Uviđamo da pandemija korona virusa nije jedini razlog, iako je već nanela veliku štetu svima nama, odnoseći više miliona života i podstičući duboke promene u svim oblastima aktivnostI", istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, pitanje "urušavanja strukture kontrole naoružanja nije ništa manje alarmantno, terorizam se ponovo budi, dok je pitanje međunarodne sajber bezbednosti sve prisutnije".

Putin je, takođe, poručio da je zvanična Moskva spremna za interakciju sa svim zemljama i za izgradnju međusobno korisne saradnje na principima jednakosti i nemešanja.

Borelj sa Blinkenom o prekidu borbi u Pojasu Gaze

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o prekidu sukoba i smanjenju tenzija između Izraela i Palestinaca.

"Gledajući unapred, takođe su nam potrebne dugoročne inicijative kako bi bila razbijena dinamika sukoba i oživljeni izgledi za mirnu budućnost za sve", napisao je na Tviteru Borelj.

Mas: Nemačka obećala 40 miliona evra za pomoć civilima u Gazi

Nemačka je danas obećala 40 miliona evra za povećanje humanitarne pomoći za civile u Gazi, gde je, prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 52.000 Palestinaca raseljeno usled najnovijih izraelskih vazdušnih udara.

"Danas ću lobirati za bolju humanitarnu pomoć u Gazi", izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas uoči sastanka sa kolegama iz ostalih zemalja Evropske unije na kojem će raspravljati o situaciji u Izraelu i Gazi.

Mas je dodao da će Nemačka u te svrhe obezbediti 40 miliona evra.

Istovremeno je osudio raketne napade Hamasa na Izrael iz pojasa Gaze, i naglasio da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi napad na Izrael, pogođeni obdanište i fabrika u Sderotu

Izvor: RTS, 18.Maj.2021

Palestinci iz Pojasa Gaze ponovo su raketirali Izrael, saopštila je izraelska vojska. U Gazi je ubijen jedan od vođa islamista. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće četvrtu sednicu posvećenu izraelsko-palestinskom sukobu. . Izraelsko-palestinski sukobi ušli...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.