Formirana Radna grupa  Železnica 2025 radi poboljšanja socijalnog statusa radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 16:02

Formirana Radna grupa "Železnica 2025" radi poboljšanja socijalnog statusa radnika

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastao se sa sindikatima železničkih preduzeća i direktorima preduzeća Infrastruktura železnice Srbije, Železnice Srbije, Srbija Voz i ,Srbija Kargo na konstitutivnoj sednici Radne grupe "Železnica 2025'', koja će se baviti rešavanjem problema zaposlenih radnika u železničkim preduzećima.

Cilj rada Radne grupe je da predloži rešenja za probleme na koje su ukazali predstavnici sindikata radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << železnice i to u vezi: analize, izrade i primene Metodologije obračuna zarada ; unapređenje poslovanja železničkih preduzeća, kroz bolje upravljanje i odnos sa korisnicima; unapređenje komunikacije sa direktorima železničkih preduzeća; na temu sudskih postupaka i prinudne naplate; veće transparentnosti u načinima angažovanja radnika; ulaganje u razvoj i obrazovanje zaposlenih.

Na sastanku je razgovarano da u odnosu na ostala javna preduzeća, železnička preduzeća imaju najveći broj zaposlenih sa niskom stručnom spremom čija je zarada ispod minimalne zarade i to oko 40-50 % zaposlenih, i da se mora pronaći način kako da se podigne postojeća cena radnog sata.

Ministar Momirović istakao je da je neophodno da svi zajedno nađu adekvatno rešenje i pođu od zajedničkog interesa, a to je da se značajno poboljša stanje železničkih preduzeća i zaposlenih radnika sa ciljem da se reše problemi koji su se godinama gomilali, a koji značajno opterećuju poslovanje preduzeća i posledično materijalni status zaposlenih. Momirović je napomenuo da bez investicija u zaposlene, povećanja plata i ulaganja u njihova znanja dovodimo rad železnice u pitanje jer postoji mogućnost da neće biti radnika koji će voziti brze vozove u Srbiji.

"Posle decenija stagniranja svedoci smo istorijskih investicija u železnicu, vrlo brzo ćemo imati najmoderniju i najbržu prugu u Istočnoj Evropi, međutim taj projekat i druge investicije neće ispuniti svoj smisao ako zaposleni u železnici ostanu na socijalnom nivou na kakvom su danas'' rekao je Momirović.

Predstavnici sindikata zahvalili su se na razumevanju, angažovanju u razgovorima i prethodno obavljenim sastancima predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru Momiroviću, ističući da posle dužeg vremena su mogućnosti da direktno razgovaraju sa predstavnicima vlasti o problemima socijalnog pitanja radnika železnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.