FOTO: Kako Islamska država planira da izgleda 2020. godine

Izvor: Radio 021, 10.Avg.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Kako Islamska država planira da izgleda 2020. godine

Reporter BBC-ja Endru Hosken u svojoj novoj knjizi "Carstvo straha: Unutar Islamske države" ponovo aktualizuje kartu koja oslikava planove džihadista za pokoravanje Evrope.

Reč je o istoj "zastrašujućoj karti" koja je objavljena u junu prošle godine na stranicama ABC-ja, a prema kojoj Islamska država namerava da osvoji čitav Balkan, Portugal, delove Španije i Francuske , piše britanski Mirror predstavljajući planove kao nove, iako se o njima naširoko pisalo pre godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dana. Prema ovoj mapi cilj terorista je da njihov "kalifat" obuhvati prostor od Španije na zapadu do Kine na istoku. Takođe, pojedine pokrajine na teritoriji koju ISIL smatra svojom već su preimenovane.

"Oni žele da ubiju nacionalni duh u mnogim zemljama i nametnu jedan, ultra-šeijatski zakon za sve. Svi bi bili u službi kalifata, bez obzira na nacionalnu pripadnost", kaže Hosken u svojoj knjizi. Tako bi se Španiji vratio naziv "Andaluzija", dok bi krajnji istok bio nazvan "Horosan". Na mapi se nalaze i Grčka, Indija, kao i sever Afrike. Balkan je takođe uključen u teritorij ISIL-a u sklopu pokrajine "Evropa".

Hosken se bavi poreklom ID i prati njegove korene još od delovanja Abu Musab al-Zarkavija pa sve do samoprozvanog kalife Abu Bakra al-Bagdadija. Pretpostavlja se da ISIL za sada ima između 50.000 i 250.000 članova. Imaju imovinu vrednu oko dve milijarde funti jer kontrolišu polja gasa i nafte u Iraku i Siriji.

ID je destabilizovao Siriju i Irak, a pokušava isto sa Saudijskom Arabijom, Libijom, Tunisom. Stručnjake zabrinjava opasnost da bi ID mogao da razvije hemijsko i nuklearno oružje, jer za to imaju novca.

Ključna dilema u borbi protiv ISIL-a jeste da li angažovati kopnene snage. Hosken navodi da će biti teško uništiti ID samo vazdušnim udarima, ali da je kopnena ofanziva ono što ID priželjkuje jer bi joj to dalo dodatni vetar u leđa prilikom regrutovanja novih članova.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.