Evropski i NATO zvaničnici pozdravili sporazum Ciprasa i Zaeva o imenu

Izvor: BKTV News, 12.Jun.2018, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski i NATO zvaničnici pozdravili sporazum Ciprasa i Zaeva o imenu

Visoki zvaničnici Evropske unije čestitali su danas premijerima Grčke i Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, na rešenosti i liderstvu u postizanju "istorijskog sporazuma" o imenu Makedonije.

Oni su ocenli da to doprinosi "preobražaju celog regiona jugoistočne Evrope".

"Za ovo postignuće zaslužni su lideri dve zemlje i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << njihovi timovi, ali pre svega svi građani obe zemlje i Evrope kao celine", navodi se u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana.

U saopštenju se ističe da je "pregovarački proces, pod okriljem UN i uz posredovanje ličnog izaslanika generalnog sekretara svetske organizacije Metjua Nimica, kao i uz snažnu podršku EU, jasan dokaz moći multilateralne diplomatije, dijaloga, poštovanja i spremnosti da se pronađu rešenja koja donose dobitak svima, čak i kad je reč o najtežim pitanjima".

"Zajedno, moramo sada da dobro iskoristimo prozor mogućnosti koji je širom otvoren kako bismo ispratili i učvrstili vetrove mira i saradnje u celokupnom regionu", ističu Mogerini i Han.

Oni napominju da evropska perspektiva Zapadnog Balkana, nedavno potvrđena na samitu u Sofiji, ostaje "najmoćnija stabilizujuća snaga regiona".

"Mi imamo interes i odgovornost da to dobro iskoristimo. To je bio i ključan podsticaj za ovaj sporazum, u duhu dobrosusedske saradnje", stoji u saopštenju.

Mogerini i Han navode da se raduju da Savet EU odobri njihovu preporuku od 17. aprila o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom u junu. Uz napomenu da je EU od samog početka ohrabrivala i podržavala pregovore Atine i Skoplja, Mogerini i Han poručuju da će sada pratiti naredne korake, na sve moguće načine, "u istom duhu dijaloga za zajedničku evropsku budućnost".

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas sporazum Atine i Skoplja.

I welcome the historic agreement by @tsipras_eu & @Zoran_Zaev on the name dispute between Athens and Skopje. I thank them for their will to solve a dispute which has affected the region for too long & call on both countries to finalise the agreement. https://t.co/EuDQcI1AYe pic.twitter.com/BnSwod1IS2

"Pozdravljam istorijski sporazum Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva o rešenju spora oko imena koji su postigli Atina i Skoplje. Zahvaljujem im na njihovoj volji da reše spor koji je predugo pogađao region i pozivam obe zemlje da finalizuju sporazum", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čelnici EU pozdravili dogovor Ciprasa i Zaeva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jun.2018

Evropska Unija čestitala je premijerima Zoranu Zaevu i Alexisu Tziprasu, na njihovoj odlučnosti i vođstvu u postizanju istorijskog sporazuma oko novog imena Makedonije. Briselski zvančnici su mišljenja da zasluga za pronalazak rješenja pripada građanima Makedonije i Grčke. Zaev i Cipras: Ime...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"Istorijski sporazum" ili "kapitulacija Zaeva"

Izvor: B92, 12.Jun.2018

Grčka i Makedonija posle 27 godina spora postigle su dogovor o novom imenu. Kako je saopštio makedonski premijer Zoran Zaev, to je Republika Severna Makedonija...Postizanje sporazuma pozdravio je vrh Evropske unije, kao i same članice...Visoki zvaničnici Evropske unije čestitali su danas premijerima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.