Evropa se mora suprotstaviti Iranu i prestati da odugovlači

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropa se mora suprotstaviti Iranu i prestati da odugovlači"

Jerusalim -- Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je Iran da nastavlja da laže o svom nuklearnom programu.

On je pozvao Evropu da prestane da odugovlači i suprostavi se toj zemlji.

On je to rekao u vreme kada je atomska agencija UN ; navodno diskustovala o mestu u Teheranu za koje Izrael tvrdi da je tajno nuklearno skladište i kada je Iran obnovio obogaćivanje uranijuma u postrojenju Fordo, kršeći sporazum sa velikim silama iz 2015. godine.

„Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinu dana, govoreći u UN ja sam otkrio tajno nuklearno skladište u Turkuzabadu. Ovog jutra su na specijalnom sastanku uprave (Međunarodne ; agencije za atomsku energiju, IAEA) objavljeni nalazi o iranskim aktivnostima u postrojenju koje više nije tajno. IAEA sada potvrđuje da je Iran lagao. I Iran nastavlja da laže“, naveo je Netanjahu u saopštenju na engleskom jeziku, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je dodao da je IAEA „potvrdila da Iran narušava sporazum o neširenju nuklearnog oružja i nastavlja da krije tajni program razvoja takvog oružja“. ;

Izraelski lider je apelovao na svet da zauzme snažan stav prema Iranu.

„Vreme je da se nacije sveta suprotstave iranskoj agresiji i teroru. Vreme je da se vrate sankcije. Vreme je da ; se izvrši pritisak na Iran. Iran mora da prestane da napada zemlje na Bliskom istoku. Iran mora da prestane da preti da će uništiti Izrael. Evropa mora prestati da okleva. Ona mora delovati sada protiv iranske agresije“, rekao je Netanjahu.

On je objavio slično saopštenje na hebrejskom jeziku u kojem je takođe ponovio da Izrael ; „neće dopustiti da Iran razvije ; nuklearno oružje, ni pod kojim uslovima“.

Iran nije dao objašnjenje IAEA, koja je istraživala postrojenje u iranskom glavnom gradu, zašto je tamo nađen uranijum, javile su agencije u septembru.

U govoru na prošlogodišnjem zasedanju Generalne skupštine UN Netanjahu je otkrio postojanje skladišta u Teheranu za koje je rekao da sadrži mnogo opreme i materijala koji su deo tajnog iranskog nuklearnog programa.

On je pozvao IAEA da proveri postrojenje i u julu je izraelska televizija izvestila da u uzorcima ; zemlje iz skladišta ima tragova radioaktivnog materijala, ne precizirajući kakvog.

Agencije su, pozivajući se na neimenovane diplomate, rekle da je to bio uranijum ali je jedan od diplomata rekao ; da uranijum nije dovoljno obogaćen da bi se koristio za atomsku bombu.

U izveštaju je navedeno da je bilo teško utvrditi ; poreklo uranijuma jer Iran nije dao odgovore.

Ostalo je nejasno da li su tragovi materijala koji je tamo bio pre sporazuma o ograničavanju nuklearnog programa Teherana iz 2015.

Predsednik SAD Donald Tramp se povukao iz to sporazuma prošle godine i ponovo uveo sankcije protiv Irana.

Teheran je potom preduzeo niz koraka da smanji posvećenost sporazumu pravdajući to propustom drugih potpisnika da obezbede ublažavanje sankcija.

Netanjahuove tvrdnje usledile su nakon što su iranske vlasti rekle da su onemogućile pristup nuklearnom postrojenju u Natancu prošle sedmice inspektorki IAEA, tvrdeći da su našli tragove eksploziva kod nje usred rastuće napetosti između Irana i SAD zbog iranskog nuklearnog sporazuma.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanjahu: Evropa se mora suprotstaviti Iranu i prestati da odugovlači

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2019, 01:07

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je danas Iran da nastavlja da laže o svom nuklearnom programu i pozvao Evropu da prestane da odugovlači i suprostavi se toj zemlji...On je to rekao u vreme kada je atomska agencija UN navodno diskustovala o mestu u Teheranu za koje Izrael tvrdi da je tajno...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.